Δημοσκόπηση: Τρίτο κόμμα η εθνικιστική και ανθελληνική Ερθρόμαυρη Συμμαχία στην Αλβανία ~ Βορειοηπειρωτικά

Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2012

Δημοσκόπηση: Τρίτο κόμμα η εθνικιστική και ανθελληνική Ερθρόμαυρη Συμμαχία στην Αλβανία

Όσο πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές του 2013 όλο και πιο πολλές ιστοσελίδες πραγματοποιούν ηλεκτρονικές δημοσκοπήσεις για την πρόθεση ψήφου των Αλβανών πολιτών. Οι ηλεκτρονικές δημοσκοπήσεις βεβαίως δεν φημίζονται για την εγκυρότητά τους. Σε αντίθεση με αυτές η εφημερίδα DITA δημοσίευσε την πρώτη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε "επί εδάφους" και όχι δικτυακά. Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση αφορά ένα περιορισμένο δείγμα Αλβανών πολιτών, καθώς διενεργήθηκε στις 11 δημοτικές ενότητες του Δήμου Τιράνων, ωστόσο αποτελεί ένα καλό δείγμα για τις τάσεις που επικρατούς αυτή τη στιγμή στην Αλβανίας.


Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της DITA η κατανομή των ψήφων έχει ως εξής:

Σοσιαλιστικό Κόμμα 35,2%
Δημοκρατικό Κόμμα 30,5%
Ερυθρόμαυρη Συμμαχία 8,2%
Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ένταξη (κόμμα Μέτα) 6,8%
Νέα Δημοκρατική Πνοή FRD (κόμμα Τόπι) 5,1%
Άλλα αριστερά κόμματα 3,2%
Άλλα δεξιά κόμματα 3,1%

Αναποφάσιστοι 7,9%

από τους ερωτηθέντες το 68,5% δήλωσε σίγουρο ότι θα πάει να ψηφίσει
Σύμφωνα με το δημοσίευμα το περιθώριο του στατιστικού λάθους ανέρχεται σε (συν/πλην) 3%, η έρευνα αφορά 1.500 άτομα διαφόρων ηλικιακών και κοινωνικών ομάδων και διεξήχθη με μυστική ψήφο.

Στη συνέχεια η εφημερίδα κάνει και κάποιες υποθέσεις βάσει τον αποτελεσμάτων των τελευταίων τοπικών εκλογών. Τότε στον δήμο Τιράνων έλαβαν μέρος 256.000 πολίτες. Αν στις βουλευτικές εκλογές  του 2013 λάβουν μέρος 250.000 ψηφοφόροι τότε οι ψήφοι ανά κόμμα στα Τίρανα θα είχαν ως εξής:

Σοσιαλιστικό Κόμμα 95.500 ψήφοι
Δημοκρατικό Κόμμα 82.800 ψήφοι
Ερυθρόμαυρη Συμμαχία 22.300 ψήφοι
Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ένταξη (κόμμα Μέτα) 18.500 ψήφοι
Νέα Δημοκρατική Πνοή FRD (κόμμα Τόπι) 13.800 ψήφοι
Άλλα αριστερά κόμματα 8.700 ψήφοι
Άλλα δεξιά κόμματα 8.400 ψήφοι
(με τις ψήφους των αναποφάσιστων να κατανέμονται αναλογικά στα κόμματα)

Εξαιρετικά ανησυχητική είναι η άνοδος της εθνικιστικής και ανθελληνικής Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας η οποία εκ του μηδενός αναρριχάται στην τρίτη θέση των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αποκτώντας έτσι τον πιο σημαντικό ρόλο στην πολιτική σκακιέρα.Κατά την άποψή μας δεν αποκλείεται η Ερ.Συμμαχία να έχει λίγς και μόνο μονάδες διαφορά από τον δεύτερο της εκλογικής αναμέτρησης του 2013.