Μπερίσα: Είχα πει για το "Τσάμικο" από το '91 στον Μητσοτάκη - Οι "Τσάμηδες" δεν ήταν συνεργάτες των Ναζί ~ Βορειοηπειρωτικά

Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2012

Μπερίσα: Είχα πει για το "Τσάμικο" από το '91 στον Μητσοτάκη - Οι "Τσάμηδες" δεν ήταν συνεργάτες των Ναζί

Διάλογος 1991:
Μπερίσα: Προτεραιότητά μας το εθνικό ζήτημα...
Μητσοτάκης: Προτεραιότητά μας το γεωλογικό(!?) ζήτημα...

Ο Μπερίσα ομολογεί "στεγνά" ότι είχε θέσει το "Τσάμικο" στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κωνσταντίνο Μητσοτάκη το 1991 και παρόλα αυτά όπως είναι γνωστό ο τότε Έλληνας Πρωθυπουργός και η Νέα Δημοκρατία είχαν χρηματοδοτήσει την άνοδο στην εξουσία του (αδελφικού) Δημοκρατικού Κόμματος (PD) του σοβινιστή Σαλί Μπερίσα

Δεν θέλησε σχολιάσει τη στάση των πρεσβευτών των ΗΠΑ και της ΕΕ σε σχέση με τις εθνικιστικές δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, λέγοντας ότι αυτή η στάση του είναι μια συνεπής προσέγγιση από τις αρχές της δεκαετίας του '90, όταν ήταν πρόεδρος της χώρας.

«Μπορώ να πω ότι οι δηλώσεις μου ήταν και είναι στο σύνολό τους, μια επανάληψη της στάσης μου, απολύτως. Εάν γυρίσετε πίσω στις εορταστικές εκδηλώσεις που έχουν γίνει για την "Σύνδεση του Πρίζρεν" πριν 3 χρόνια, θα βρείτε την ίδια δήλωση. Το καλοκαίρι του 1992 θα βρείτε σε διάταγμα της εποχής απολύτως την ίδια στάση για την ιθαγένεια» δήλωσε ο Σαλί Μπερίσα.

Ερωτηθείς για το λεγόμενο «τσάμικο ζήτημα», είπε ότι ο ίδιος το έθεσε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 1991, ενώ ήταν στην αντιπολίτευση, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδος Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τόνισε ότι το ζήτημα αυτό αποτελεί αντικείμενο του Συμφώνου Φιλίας, Συνεργασίας, Καλής Γειτονίας και Ασφάλειας που υπέγραψε το 1996 με τον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο που αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επίλυση των ζητημάτων ιδιοκτησίας για τους πολίτες και στις δύο χώρες.

«Το θέμα αυτό το έχουμε θέσει σε όλες τις συναντήσεις, χωρίς καμία εξαίρεση, στην κυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση, με τις αρχές της φίλης αυτής χώρας» είπε και πρόσθεσε ότι «έπρεπε να σχηματισθούν επιτροπές για να λύσουν το πρόβλημα, αλλά δεν έχει γίνει τίποτα».

«Έχουν ισχυριστεί κατά καιρούς ότι οι Τσάμηδες ήταν συνεργάτες των Ναζί, αλλά αυτή είναι μία τερατώδης κατηγορία» δήλωσε ο Μπερίσα.

«Δεν υπάρχει κανένα εδαφικό πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών, υπάρχει ένα Σύμφωνο Φιλίας με το οποίο αναγνωρίζονται αμοιβαία τα σύνορα. Το Σύμφωνο αυτό είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Όσο περισσότερο εδραιώνεται η ελευθερία τόσο περισσότερο απαιτείται λύση», επεσήμανε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Στο αυθεντικό κείμενο των δηλώσεων, ο Μπερίσα λέει ότι κατά τη συνάντησή του το 1991 με τον Μητσοτάκη στο ξενοδοχείο Dajti στα Τίρανα, όταν η ομάδα Μπερίσα του είπε ότι (πρωτεύων) έχουν το εθνικό ζήτημα (Μεγ.Αλβανία) ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι εμείς (οι Έλληνες) έχουμε το γεωλογικό.(!;)

1 σχόλια:

Αν ο Μπερισα συζήτησε το τσαμικό πρώτα με τον Μιτσοτάκη ποιος ξέρει ισως μπορει να σταθεί τυχερός και να κάνει τιποτα.Ολοι γνωρίζουμε ποσο καλο ποδαρικό εχει ο Μιτσοτάκης σιγουρα θα φέρει γούρι στον Μπερίσα.Χα..χα.χα.