Ο Πρόεδρος Ομόνοιας Κορυτσάς Καραμέλος για την 28η: Δεν ξεχνάμε ~ Βορειοηπειρωτικά

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Ο Πρόεδρος Ομόνοιας Κορυτσάς Καραμέλος για την 28η: Δεν ξεχνάμε

Σήμερα είναι μία ιδιαίτερη ημέρα για το ελληνικό έθνος, είναι ημέρα εθνικής υπερηφάνειας, ημέρα νίκης, ημέρα ηρωική, μεγάλη ημέρα της ελευθερίας.
Εμείς, οι έλληνες της Κορυτσάς οργανώνουμε σήμερα αυτή την αναμνηστική εκδήλωση για να ενώσουμε και τιμήσουμε χιλιάδες άντρες και γυναίκες της Πατρίδας μας, που έγραψαν την ένδοξη εποποιία του Ηρωικού Πολέμου του 1940, του ιστορικού ΌΧΙ, δείχνοντας στο κόσμο ότι για την πατρίδα, για την μητρική γη, για την πίστη,  για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, πάνω από όλα είναι η Ελευθερία, οποιοδήποτε τίμημα  και να έχει αυτή.
Εδώ μπροστά μας, πριν από 72 χρόνια πέρασαν οι θαρραλέοι στρατιώτες, νικητές, από την αγριότερη μάχη αυτού του πολέμου, αυτό του βουνού Ιβάν. Αυτοί μαρτύρησαν με αίμα και θυσίες, με εξυπνάδα και στρατιωτικό ταλέντο,  ότι τα υψηλά κίνητρα και  ιδανικά  του ελληνικού έθνους, δεν υπάρχει δύναμη, όσο μεγάλη και να είναι αυτή, να τα καταπιέσει και να τα μεταλλάξει. Δεν  ξεχνάμε ποτέ!
Εσείς μαχητές της ελευθερίας, που έχετε 72 χρόνια που αναπαύσετε στις πλαγιές αυτών των βουνών, ο ένας δίπλα στον άλλον, ίσως ακόμη με πληγές, κουρασμένοι από το άγριο πόλεμο, αλλά με υψηλό ηθικό, υπεράνθρωπο, είστε το σύμβολο μας.
Σας υποσχόμαστε, ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την διαθήκη σας, ότι για τη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, δεν υπάρχει κλονισμός, δισταγμός, συμφωνία, δεν υπάρχει φόβος.
Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ είναι το φως του πνεύματος σας, για αυτήν Εσείς, αφήσατε τα σπίτια σας και τις εστίες σας και πήρατε τα όπλα, δείξατε ηρωισμό  και αφάνταστες θυσίες για μας σήμερα, χύσατε το αίμα σας και δώσατε την ζωή σας, γιατί εσείς  αγαπούσατε την πατρίδα σας, ελεύθερη, όχι σκλαβωμένη, περήφανη και με αξιοπρέπεια από τις ακτές των θαλασσών και μέχρι και τα υψηλότερα βουνά της Μακεδονίας και της Ηπείρου.
Εμείς δεν ξεχνούμε ποτέ το μήνυμα  σας, ότι όταν ο κίνδυνος χτυπά στην πόρτα μας και ο εχθρός μας προκαλεί έντονα, τους ώμους μας πρέπει να τους τοποθετήσουμε ο ένας δίπλα στον άλλον , τις καρδιές  πρέπει να τις ενώσουμε και να είμαστε πιο δυνατοί, αχώριστοι, και αλύγιστοι. Κανένας να μην σκεφτεί σήμερα να πατήσει το όνομα μας, τις αξίες και την ιστορία μας.
Αυτό το βουνό φαίνετε απροσπέλαστος για τους ανθρώπους, αλλά όχι για τους έλληνες στρατιώτες. Για το λόγο αυτό και εμείς, θα κάνουμε ότι μπορούμε, ώστε να αξίζουμε το προνόμιο να είμαστε οι απόγονοι τους.
Εμείς ζητάμε σήμερα πιο δυνατά από ποτέ, ότι:
α) να χτισθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το νεκροταφείο των ηρώων μας στην Κορυτσά,
β) να χτισθεί ένας μεγάλος οβελίσκος για την ηρωική μάχη στο Ιβάν.
γ) να χτισθεί το Πολεμικό Μουσείο του πολέμου του έτους 1940 στην Κορυτσά.
Η ιστορία γραμμένη με αίμα και θυσίες  για την ελευθερία του λαού μας αξίζει το  μνημείο τιμής όλων των γενεών.
Γρηγοράκις Καραμέλος 
Πρόεδρος Ομόνοιας παράρτημα Κορυτσάς