Βιογραφία Κ.Στεφανόπουλου: «Από τη μέρα που έφυγα από την ΝΔ δεν την ξαναψήφισα. Ψήφισα Κύρκο, Δαμανάκη και φυσικά ΠΑΣΟΚ!» ~ Βορειοηπειρωτικά

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Βιογραφία Κ.Στεφανόπουλου: «Από τη μέρα που έφυγα από την ΝΔ δεν την ξαναψήφισα. Ψήφισα Κύρκο, Δαμανάκη και φυσικά ΠΑΣΟΚ!»

Ο Κωστής στεφανοπουλος με τον πρώην πρωθυπουργό
Κ. Σημίτη κατά τη διάρκεια της παρουσίαση
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΩΣΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Ενας υποδειγματικός Πρόεδρος

Στην εκδήλωση στο Μέγαρο της Παλιάς Βουλής μίλησαν οι Ευ. Βενιζέλος, Γ. Βαρβιτσιώτης, Μ. Γλέζος και η συγγραφέας Νίτσα Λουλέ Λουλέ
Συμβολή στην προσπάθεια να φωτιστούν κρίσιμες στιγμές της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας αποτελεί το βιβλίο της Νίτσας Λουλέ «Κωστής Στεφανόπουλος, ο μοναχικός Πρόεδρος».
Η παρουσίαση έγινε χθες το απόγευμα στο Μέγαρο της Παλιάς Βουλής παρουσία πολιτικών, με τους οποίους ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρέθηκε στο ίδιο μετερίζι ή στο αντίπαλο στρατόπεδο.
Το ακροατήριο και οι ομιλητές έδωσαν μια εικόνα υπερκομματικής σύμπνοιας. Διανθίστηκε από αναμνήσεις και εκτιμήσεις για τα γεγονότα του πρόσφατου παρελθόντος από το οποίο δεν έλειψαν οι θυελλώδεις αντιπαραθέσεις και οι αδυσώπητες μάχες του παρασκηνίου. Προσωπικές εμπειρίες από τις επαφές τους με τον Κωστή Στεφανόπουλο διηγήθηκαν ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος και ο Μ. Γλέζος.
  Στο πάνελ των ομιλητών διακρίνονται οι Γ. Βαρβιτσιώτης, Νίτσα Λουλέ, Ευ. Βενιζέλος, Π. Τσίμας και Μ. Γλέζος
Στο πάνελ των ομιλητών διακρίνονται οι Γ. Βαρβιτσιώτης, Νίτσα Λουλέ, Ευ. Βενιζέλος, Π. Τσίμας και Μ. Γλέζος
Ο Γ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στους κοινούς τους αγώνες, αλλά και στην ψυχρότητα που σκίασε τις σχέσεις τους το 1985. Τότε ήταν που αποφάσισε να υποστηρίξει τον Κ. Μητσοτάκη για την αρχηγία της Ν.Δ. Πίστευε ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τον Ανδρέα Παπανδρέου αποτελεσματικότερα απ΄ ό,τι ο Κωστής Στεφανόπουλος. Με αυτοκριτική διάθεση παρατήρησε: «Η Ιστορία έδειξε ότι δεν αναγνώρισε τέτοια ικανότητα στον Κώστα Μητσοτάκη και εκ των υστέρων αναγνωρίζω το λάθος μου».
Με θερμά λόγια μίλησε για τον Κωστή Στεφανόπουλο ο Μ. Γλέζος
Με θερμά λόγια μίλησε για τον Κωστή Στεφανόπουλο ο Μ. Γλέζος

Θυμήθηκε την παρθενική ομιλία του βιογραφούμενου στην προδικτατορική Βουλή. Εξήρε τη ρητορική του δεινότητα, λέγοντας πως ο λόγος του ήταν καλύτερος από εκείνον του Γεωργίου Παπανδρέου. Ο Μανώλης Γλέζος μίλησε με θερμά λόγια για τον Κωστή Στεφανόπουλο. Επισήμανε ότι «δεν ήταν ένας τυπικός εκπρόσωπος της ελληνικής πολιτείας, αλλά ένας εκπρόσωπος του έθνους και του λαού μας».
Ηταν υποδειγματικός κάτοχος της θέσης, τόνισε ο Ευ. Βενιζέλος αναφερόμενος στις δύο θητείες του Κωστή Στεφανόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας και δήλωσε υπερήφανος που συνεργάστηκε μαζί του.
Η συγγραφέας του βιβλίου, δημοσιογράφος Νίτσα Λουλέ, αναφέρθηκε στην καθημερινή ζωή του Κωστή Στεφανόπουλου, τη νεανική και τη σημερινή. Βετεράνος της πολιτικής σήμερα, ζει σαν όλους τους ανθρώπους:
«Μπαίνει στην πιτσαρία, στέκεται στην ουρά και το μόνο που περιμένει είναι να πάρει απόδειξη. Πιάνει κουβέντα με τον λαχειοπώλη. Εμαθε να σερφάρει στο Ιντερνετ. Μαθαίνει μπιρίμπα. Λύνει σταυρόλεξα».
Τα νεανικά του χρόνια ήταν όπως όλων των παιδιών της επαρχίας. Ο ίδιος ο πρώην Πρόεδρος διηγείται: «Τότε ήταν που μου αγόρασαν και το πρώτο κουστούμι, με κοντό παντελόνι φυσικά. Είχε 19 τσέπες μέσα και έξω... Στους χορούς του σχολείου και στα πάρτι της γειτονιάς οι φίλοι έπαιρναν τις καλύτερες να χορέψουν και εμένα μου έμεναν οι άσχημες. Δεν ερωτεύτηκα "κατακούτελα".
Στο γυμνάσιο ερωτεύτηκα την κόρη του μπακάλη. Της ζήτησα να βγούμε. "Θα σου απαντήσω" μου λέει. Και εγώ, ο βλαξ, δεν κατάλαβα ότι ήθελε ευσχήμως να καθυστερήσει την απάντηση. Και, όταν μετά δύο μέρες τη συνάντησα ξανά, της είπα "δεν πειράζει". Τόσο βλαξ.
Υστερα ακολούθησε μια άλλη κοπέλα που παίζαμε μαζί σκάκι. Επειδή με απέκρουσε, σταμάτησα να παίζω μαζί της. Ζει. Είναι σήμερα 83 ετών. Στα 16 μου, για ένα μικρό φεγγάρι, ήμουν πιο τυχερός. Βγήκα μερικές φορές με μια Σοφία. Επαιρνα το χέρι της και το έβαζα στην τσέπη του παλτού μου. Και περπατούσαμε. Αυτό ήταν όλο».
Μεταξύ των παρευρεθέντων στην εκδήλωση ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο πατήρ Θωμάς Συνοδινός ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου και οι Απ. Κακλαμάνης, Α. Λυκουρέντζος, Μ. Χαρακόπουλος, Α. Λιβάνης, Μ. Βαρβιτσιώτης, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Γ. Βαρεμένος, Π. Κουρουπλής.
ΣΤΕΛΛΑ ΚΕΜΑΝΕΤΖΗΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Σε πλήθος περιστατικών από την πολιτική του εμπειρία αναφέρεται ο Κωστής Στεφανόπουλος.

Η διεκδίκηση της αρχηγίας...
Μιλά και για την από μέρους του διεκδίκηση της αρχηγίας της ΝΔ με αντίπαλο τον Κ. Μητσοτάκη μετά την παραίτηση του Ευάγγελου Αβέρωφ. Σημειώνει: «Πριν από την εκλογή μάς κάλεσε ο Τσάτσος στο καλοκαιρινό του σπίτι στην Κηφισιά. Ως πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήθελε να μας συμβουλέψει και να του υποσχεθούμε ότι όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, θα το δεχτούμε και δεν θα δημιουργήσουμε πρόβλημα στο κόμμα. Στο γραφείο μου με είχε επισκεφθεί και ο Αθανασιάδης, που τον σκότωσε η 17 Νοέμβρη. Μου πρότεινε να μου δώσει ένα χρηματικό ποσό για να αποσυρθώ. Τον παρακάλεσα ευγενικά να φύγει. Την ώρα της καταμέτρησης ο Μητσοτάκης πήρε τις πρώτες 11 ψήφους. ''Τι γίνεται;" τον ρώτησα, "όλους θα τους πάρεις;". "Οχι, εγώ θα πάρω 72 και εσύ 41". Ετσι και έγινε».

Η αποχώρηση από τη ΝΔ...
Μιλά για τις συνθήκες αποχώρησής του από τη Νέα Δημοκρατία. Αναφέρει: «Ηταν Παρασκευή και έφυγα για την Πάτρα. Την επομένη το πρωί πηγαίνω στο γραφείο και οι συνεργάτες μού λένε ότι τηλεφώνησε ο Σουφλιάς και είπε ότι ο Μητσοτάκης παραιτήθηκε (σ.σ.: από πρόεδρος της ΝΔ) και ζητά νέα εκλογική αναμέτρηση, γιατί "δεν δέχεται υπονομευτές στο κόμμα", εννοώντας εμένα. Ηταν το τελευταίο που περίμενα να ακούσω. Ποτέ στον πολιτικό μου βίο δεν υπονόμευα κάποιον, ποτέ δεν πήρα μέρος σε ίντριγκες και χτυπήματα κάτω από τη μέση. Το θεώρησα μεγάλη προσβολή. Γύρισα στην Αθήνα και ζήτησα από τον Αβέρωφ, που ως πρώην αρχηγός έκανε χρέη συντονιστή, να μιλήσω στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και να πω την άποψή μου. Μου είπε ότι δεν έχω το δικαίωμα. Τότε παραιτήθηκα».

Η αποκάλυψη...
Σε άλλο σημείο αποκαλύπτει ότι από τη μέρα που έφυγε από την ΝΔ δεν ξαναψήφισε ποτέ την παράταξη. «Εδώ και χρόνια δεν ανήκω πουθενά. Ψήφισα τον Λεωνίδα (Κύρκο) στην Ευρωβουλή, τη Δαμανάκη όταν ήταν πρόεδρος του Συνασπισμού και φυσικά ΠΑΣΟΚ».

Διαβάστε επίσης:

ΟΙ ΔΕΣΜΟΙ ΑΙΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΗΝ Β.ΗΠΕΙΡΟ