Την επεξεργασία προσχέδιου νόμου για την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων ανακοίνωσε ο Στυλιανίδης ~ Βορειοηπειρωτικά

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Την επεξεργασία προσχέδιου νόμου για την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων ανακοίνωσε ο Στυλιανίδης

Με τον πλέον επίσημο τρόπο ανοίγει ξανά η συζήτηση για τη συμμετοχή των ομογενών στις εθνικές εκλογές καθώς ο υπουργός Εσωτερικών Ευρυπίδης Στυλιανίδης ανακοίνωσε ότι ειδική ομάδα εργασίας έχει αναλάβει την επεξεργασία ενός σχετικού προσχεδίου νόμου.
Ενημερώνοντας τα μέλη της Ειδικής Επιτροπής ης Βουλής για τη Διασπορά εξήγησε στους βουλευτές ότι όταν ετοιμαστεί το προσχέδιο νόμου, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ενώ θα αξιοποιηθούν και οι όποιες διορθωτικές προτάσεις των κομμάτων.
Ο κ.Στυλιανίδης ισχυρίστηκε ότι οι ισχύουσες συνταγματικές διατάξεις επιβάλλουν τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης από διευρυμένη πλειοψηφία 200 βουλευτών ενώ αναφέρθηκε και σε μια καταδικαστική για την Ελλάδα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το συγκεκριμένο θέμα, αναφέροντας παράλληλα ότι μόνο η Ελλάδα και η Ιρλανδία δεν παρέχουν ακόμη αυτό το δικαίωμα στους ομογενείς τους.
Θετικά αξιολόγησαν την πρωτοβουλία τα υπουργού Εσωτερικών όλα τα μέλη της Επιτροπής για τη Διασπορά ενώ δεν έλειψαν και συγκεκριμένες προτάσεις με την Όλγα Γεροβασίλη του ΣΥΡΙΖΑ και τον Ανδρέα Λοβέρδο να τάσσονται υπέρ της δημιουργίας μίας ή δύο περιφερειών εξωτερικού με την ταυτόχρονη αφαίρεση εκλογικών εδρών βουλευτών Επικρατείας.
Στην συνεδρίαση το παρόν έδωσε κι ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Στέφανος Ταμβάκης ο οποίος μετέφερε την απογοήτευση της ομογένειας για την απουσία συναίνεσης μεταξύ των κομμάτων σχετικά με την εκπροσώπηση των αποδήμων στη Βουλή, ενώ υπογράμμισε παράλληλα ότι οι ομογενείς δεν φιλοδοξούν με την ψήφο τους να διαδραματίσουν ρυθμιστικό ρόλο στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Πηγή: iefimerida.gr