Αυτή είναι η λίστα Λαγκαρντ που οδήγησε στη σύλληψη Βαξεβάνη ~ Βορειοηπειρωτικά

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Αυτή είναι η λίστα Λαγκαρντ που οδήγησε στη σύλληψη Βαξεβάνη

Τα 2059 ονόματα που περιλαμβάνονται στην περίφημη «λίστα Λαγκάρντ» δημοσίευσε το περιοδικό «HOT DOC». Στην λίστα περιλαμβάνονται τρανταχτά ονόματα από τον επιχειρηματικό, τραπεζικό και εφοπλιστικό τομέα.Υπενθυμίζεται πως η λίστα αφορά καταθέσεις στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία.

Στη λίστα βλέπουμε επιχειρηματίες όπως τον Γιώργο και Φώτη Μπόμπολα, τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και τους αδελφούς Μαρινόπουλους, τις εφοπλιστικές οικογένειες Μαρτίνου και Τσάκου, σχεδόν όλους τους γνωστούς κοσμηματοπώλες, τον Δημήτρη Κοπελούζο, καθώς και την επιχειρηματική οικογένεια Μπενρουμπή.

Ακόμα υπάρχουν ονόματα μεγαλοδικηγόρων όπως ο Φραγκίσκος Ραγκούσης και ο Σταύρος Παπασταύρου ενώ την εμφάνισή του κάνει και το όνομα του Ανδρέα Δριμιώτη της Singular Logic.

Παράλληλα «δυνατά» ονοματεπώνυμα υπάρχουν και από τον χώρο των media όπως αυτό του δημοσιογράφου Γιώργου Τράγκα (και του γιου του Γιάννη) της σκιτσογράφου Κατερίνα Σχινά, αλλά και του Παναγιώτη Λάμψια, καθώς και του Αλέξη Σκαναβή, πρώην διευθυντικού στελέχους του εκδοτικού συγκροτήματος «Πήγασος» και νυν εκδότη του «Ελεύθερου Τύπου».

Τα... μυστήρια της λίστας
Ωστόσο την περίφημη λίστα συνοδεύουν και πολλά «μυστήρια» τα οποία χρήζουν διερεύνησης. Αρχικά τα ονόματα δεν συνοδεύονται από ποσά ενώ σε πολλά από αυτά δεν αναφέρεται η ιδιότητα. Ακόμα υπάρχει γλωσσικός...κατακερματισμός αφού τα ονόματα και οι ιδιότητες τους εμφανίζονται στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα ιταλικά.

Ακόμα δεν είναι σαφές αν οι λίστες αυτές είναι παλαιές καθώς αναφέρονται σε αυτές ονόματα ανθρώπων που έχουν φύγει από τη ζωή, όπως το καθηγητή Δημητρίου Τσάτσου και του Σοφοκλή Πρινιωτάκη.

Επιπλέον, ένα ακόμη ερώτημα προκύπτει μετά τη διάψευση του δημοσιογράφου Γιώργου Τράγκα, ο οποίος σχολιάζοντας στο «Κontra» επεσήμανε πώς τα χρήματα αυτά τα τοποθέτησε στην Ελβετία μεταξύ του 2001 – 2002 και ως εκ τούτου καταλήγει στο συμπέρασμα πως οι κατάλογοι αυτοί είναι παλαιοί και ενδεχομένως δεν ταυτίζονται με τη λίστα που παρέδωσαν οι Γάλλοι στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Μια τέτοια εκδοχή πιθανόν να δικαιολογεί την ύπαρξη απλών επαγγελματιών, αλλά και επιστημόνων, φοιτητών και νοικοκυρών.

Υπενθυμίζεται άλλωστε πως χωρίς λεπτομέρειες που να συνοδεύουν τα ονόματα κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τις λεπτομέρειες για κάθε περίπτωση ούτε φυσικά είναι βέβαιο πως τα ονόματα αυτά έχουν σχέση με παράνομο χρήμα ή φοροδιαφυγή.

Αλωστε η λίστα αφορά καταθέσεις στην HSBC στην Ελβετία και δεν αποτελεί κατάλογο με ονόματα φοροφυγάδων αλλά λίστα καταθετών της εν λόγω τράπεζας.

Πηγή: iefimerida.gr

Κλικ και ζουμ στις εικόνες για πλήρες μέγεθος!