ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ: «Αντίθετη στις ευρωπαϊκές αξίες» η επαναφορά της βίζας για τους πολίτες των Βαλκανίων ~ Βορειοηπειρωτικά

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ: «Αντίθετη στις ευρωπαϊκές αξίες» η επαναφορά της βίζας για τους πολίτες των Βαλκανίων

Ο εκτελεστικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρέπει να συμμορφωθεί με το αίτημα επανεισαγωγής του μέτρου της υποχρεωτικής έκδοσης βίζας για τα κράτη των Βαλκανίων, το οποίο κατέθεσαν έξι χώρες-μέλη της Ένωσης, τόνισε ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ιόαν Εντσίου εκτιμώντας ότι διπρόσωπη συμπεριφορά από την πλευρά της ΕΕ θα είναι «επαίσχυντη» και «αντίθετη στις ευρωπαϊκές αξίες».

Ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής μιλώντας σε συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, τόνισε ότι το αίτημα που κατέθεσαν έξι κράτη -μέλη της ΕΕ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το μεγάλο αριθμό αιτήσεων χορήγησης πολιτικού ασύλου που δέχονται από υπηκόους των βαλκανικών χωρών είναι αβάσιμο και λανθασμένο.
«Αντί να περιορίζουμε την ελεύθερη κυκλοφορία, πρέπει να επιταχύνουμε την υιοθέτηση και εφαρμογή των νέων μέτρων για το άσυλο. Η λύση αυτή θα είναι πανομοιότυπη με εκείνη που εφευρέθηκε στον Καναδά πριν από τρία χρόνια, όταν επιβλήθηκε ξανά βίζα για τους υπηκόους της Τσεχίας. Τότε όλες οι χώρες της ΕΕ είχαν ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση του Καναδά και τώρα αυτό που κάνουν είναι να ακολουθούν το παράδειγμά της» υπογράμμισε ο κ. Εντσίου.
«Οι πολίτες των Βαλκανίων πρέπει να μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα στην ΕΕ, όπως οι Τσέχοι, οι Ρουμάνοι και οι Βούλγαροι υπήκοοι πρέπει να μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα στον Καναδά και στις ΗΠΑ» είπε ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής.

Ημερήσια