Ανησυχία για τα σχέδια «Μεγάλης Αλβανίας» ~ Βορειοηπειρωτικά

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Ανησυχία για τα σχέδια «Μεγάλης Αλβανίας»

ΠΑΡΙΣΙ - ΤΙΡΑΝΑ.- Εντονη ανησυχία για την «εύθραυστη σταθερότητα» στα Βαλκάνια και τα μακροπρόθεσμα σχέδια προώθησης μιας «Μεγάλης Αλβανίας» μέσα από μια διαδικασία ενσωμάτωσης του Κοσσυφοπεδίου στην Αλβανία εκφράζουν το τελευταίο διάστημα ανώτατοι Σέρβοι αξιωματούχοι.
Προχτές ο Σέρβος πρόεδρος Ιβιτσα Ντάσιτς αναφέρθηκε στις προσπάθειες δημιουργίας μιας «Μεγαλύτερης Αλβανίας» μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, αποκαλώντας «ψέμα» τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις Δυτικών ηγετών, επικαλούμενος ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την κατασκευή όλων των οδικών και σιδηροδρομικών αρτηριών στο Κοσσυφοπέδιο, με βασικό γνώμονα τη διασύνδεσή τους με το Δυρράχιο της Αλβανίας. Πάντως, το Βελιγράδι επιχειρεί την ίδια ώρα μια βελτίωση του κλίματος με τα Τίρανα, τα οποία επισκέφθηκε χτες (για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια) ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ιβάν Μίρκιτς. Ο Σέρβος αξιωματούχος συναντήθηκε με τον Αλβανό πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα και τον Αλβανό ομόλογό του Εντμοντ Παναρίτι, συμφωνώντας ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να εστιάσουν σε όσα τους ενώνουν όπως ...«το κοινό μέλλον στην ΕΕ» και όχι σε όσα τους χωρίζουν. Διαφορετική γνώμη είχαν εντούτοις δεκάδες Αλβανοί εθνικιστές του κόμματος «Ερυθρόμαυρη Συμμαχία» που διαμαρτυρήθηκαν για την επίσκεψη του Σέρβου υπουργού στα Τίρανα και την πρόσφατη συνάντηση ανάμεσα στον Σέρβο πρόεδρο Τόμισλαβ Νίκολιτς και τον πρωθυπουργό των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι.

Ριζοσπάστης

1 σχόλια:

ΜΑΦΙΑ ΜΕ ΜΑΦΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΝΩΘΗι Ο Υ Δ Ε Π Ο Τ Ε.ΟΝΕΙΡΑ ΘΕΡΙΝΗΣ ΝΥΚΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ Α Π Α Ν Τ Α Χ Ο Υ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΦΗΛΙΟΥ Α Π Α Τ Ε Ω Ν Ε Σ (ΨΕΥΔΟ-)ΣΚΙΠΕΤΑΡ(SHQIPTARET).