Το δεύτερο Γκερντέτς: Κρυφή κάμερα καταγράφει τι ακριβώς γίνεται με τον παλαιό οπλισμό στην Αλβανία ~ Βορειοηπειρωτικά

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Το δεύτερο Γκερντέτς: Κρυφή κάμερα καταγράφει τι ακριβώς γίνεται με τον παλαιό οπλισμό στην Αλβανία

Παλιά φυσίγγια Καλάσνικοφ και βλήματα επανασυσκευάζονται ως καινούργια παραγωγή.
Το στρατιωτικό μηχανολογικό εργοστάσιο της ΠολυτσάνηςΤο στρατιωτικό μηχανολογικό εργοστάσιο της Πολυτσάνης
Το νέο σκάνδαλο της κυβέρνηση Μπερίσα και του Υπουργείο Αμύνης φέρνει στο φως δημοφιλής εκπομπή στην Αλβανία.

Αρκετό καιρό τώρα η αντιπολίτευση μιλά για το καινούργιο σκάνδαλο της Πολυτσάνης όπου ο παλαιός στρατιωτικός εξοπλισμός, πυρομαχικά και βλήματα, αντί να αποσυναρμολογούνται και να καταστρέφονται όπως έχει αποφασιστεί από κυβέρνηση, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ επανασυσκευάζονται ως καινούργια παραγωγή και πωλούντο άγνωστο που. Αυτές οι κατηγορίες φυσικά έπεσαν στο κενό αφού χαρακτηρίστηκαν ως «ανυπόστατα ψεύδη».

Αυτό που διαψεύστηκε όμως από τον υπουργό Άμυνας πριν από λίγες ημέρες, επιβεβαιώθηκε από την εκπομπή του Top Channel, “Fiks Fare”, η οποία για πρώτη φορά έφερε στη φόρα αποκλειστικές εικόνες από την ανασυσκευασία φυσιγγιών Καλάσνικοφ στο στρατιωτικό μηχανολογικό εργοστάσιο της Πολυτσάνης .

H κάμερα της εκπομπής κατάφερε να εισχωρήσει σε μία από τις πτέρυγες του εργοστασίου, παρά τη φρούρησή του από στρατιώτες και κατάφερε να καταγράψει την όλη διαδικασία, από τη παραλαβή των φυσιγγίων στον περίβολο του συγκροτήματος, την αποσυσκευασία τους από τα παλιά μεταλλικά κουτιά, τον καθαρισμό και την ανασυσκευασία τους σε ξύλινα κιβώτια.

Εντωμεταξύ στα ξύλινα κιβώτια της επανασυσκευασίας τοποθετείται η ψευδή ημερομηνία παραγωγής της 1.9.2012. Αυτή είναι η ίδια διαδικασία που γινόταν και στο Γκερντέτσι όπου παλαιά φυσίγγια ανασυσκευάζονταν ως νέο προϊόν και προωθούταν προς πώληση.

Η έρευνα του "Fiks Fare" έγινε μετά από καταγγελία του Δήμαρχου Πολυτσάνης, του Αδριατίκ Ζότκα, ο οποίος ζήτησε τη βοήθεια αυτού του προγράμματος για να δείξει τι πραγματικά συμβαίνει στο στρατιωτικό εργοστάσιο.

" Οι σφαίρες που έρχονται σε αυτό το εργοστάσιο για αποσυναρμολόγηση, διαδικασία η οποία χρηματοδοτείται από τις χώρες του ΝΑΤΟ και κυρίως από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, αντί να καταστραφούν, επανασυσκευάζονται και χρησιμοποιούνται για να πωληθούν, ειδικά στις χώρες εκείνες που είναι κατά της Αμερικής, " κατήγγειλε ο Ζότκα.

Ο Ζότκα απαιτεί επίμονα να δημιουργηθεί μια ερευνητική ομάδα και να διερευνήσει τι συμβαίνει στις πτέρυγες του Στρατιωτικού Μηχανολογικού Εργοστασίου, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, διεξάγεται η ίδια διαδικασία ανασυσκευασίας που γινόταν και στο Γκερντέτσι με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα.

Αν και δεν είναι γνωστός ο προορισμός του ανασυσκευασμένου εξοπλισμού πυρομαχικών, η αντιπολίτευση μέσω του βουλευτή της Έριόν Μπράτσε τους κατηγορεί πως το εργοστάσιο λειτουργεί για το μαυραγορίτη διακινητή Τέσιτς της Σερβίας, που βρίσκεται στη μαύρη λίστα των Ηνωμένων Εθνών.