Με τις "ευλογίες της αντιτρομοκρατικής".... το Αλβανικό σχολείο στον Δομοκό ~ Βορειοηπειρωτικά

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Με τις "ευλογίες της αντιτρομοκρατικής".... το Αλβανικό σχολείο στον Δομοκό

Γιατί δεν πρέπει να συγχέεται το εκπαιδευτικό των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα με το εκπαιδευτικό της Βορείου Ηπείρου...

Το ένα μετά το άλλο ανοίγουν τα αλβανικά σχολεία στην Ελλάδα, αφού πλέον στη χώρα μας υπάρχουν ήδη τρία. Έπειτα από αυτά σε Θεσσαλονίκη και Τρίκαλα, προχθές ο πρώην διευθυντής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και νυν δήμαρχος Δομοκου Στέλιος Σύρος -ο οποίος μάλιστα είχε έναν από τους πιο καθοριστικούς ρόλους στην ανάκριση του Σάββα Ξηρού αλλά και στη διαδοχικά σύλληψη μελών της 17Ν- ανακοίνωσε ότι στην περιοχή θα λειτουργεί αλβανικό σχολείο, με τα μαθήματα να γίνονται από εθελοντές δασκάλους, σε χώρο που έχει παραχωρήσει ο δήμος. Με την αφορμή την προτοβουλία αυτή παραβρέθηκε στον Δομοκό και ο Αλβανός Πρέσβης στην Ελλάδα Dashnor Dervishi. Τον Πρέσβη τον υποδέχθηκε η δημοτική αρχή στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημοτικού σχολείου και του απένειμε τιμητική πλακέτα.

Δεν θα πρέπει να συγχέονται τα ιδιωτικά ή εθελοντικά σχολεία και φροντιστήρια των Αλβανών με τα δημόσια, απλά για να δημιουργούνται εντυπώσεις από θερμόαιμους. Ιδιαίτερα δεν θα πρέπει να συγχέονται με το εκπαιδευτικό της Ελληνική Μειονότητας στην Βόρειο Ήπειρο. Πάγιο αίτημα της μειονότητας είναι ελληνικά δημόσια σχολεία (και όχι ιδιωτικά που έχουν ανοίξει σποραδικά) όπου υπάρχουν Έλληνες στην Αλβανική επικράτεια, το οποίο αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα των μειονοτήτων. Η ταύτιση του εκπαιδευτικού των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα με το εκπαιδευτικό της διεθνώς αναγνωρισμένης μειονότητας των Ελλήνων στην Αλβανία, είναι επιζήμια πρωτίστως για τους Βορειοηπειρώτες και δίνει επιχειρήματα στους Αλβανούς εθνικιστές για  ζητήματα "αμοιβαιότητας" στο εκπαιδευτικό.