Θεσσαλονίκη: Παράσταση διαμαρτυρίας Σοσιαλιστικού Κόμματος, Βλάχων και Ομόνοιας Θεσσαλονίκης στο Αλβανικό Προξενείο ~ Βορειοηπειρωτικά

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Θεσσαλονίκη: Παράσταση διαμαρτυρίας Σοσιαλιστικού Κόμματος, Βλάχων και Ομόνοιας Θεσσαλονίκης στο Αλβανικό Προξενείο


Εκπρόσωποί του Σοσιαλιστικού Κόμματος (παράρτημα Θεσ/νίκης), της οργάνωσης των Βλάχων και της Ομόνοιας Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα το πρωί ενώπιον του Εμπορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, στον τρίο όροφο του οποίου στεγάζεται το Αλβανικό προξενείο, για το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τις ονομασίες των πόλεων στα πιστοποιητικά και τα διαβατήρια των παιδιών των μεταναστών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα.

Οι διαδηλωτές επιχείρησαν να διακόψουν συμβολικά τις εργασίες του προξενείου αλλά απετράπησαν από την Ελληνική Αστυνομία. Ο Αλβανός πρόξενος απάντησε αρνητικά στο αίτημά τους για συνάντηση με την αντιπροσωπία.

"Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Αλβανοί μετανάστες στην Θεσσαλονίκη, η μη αναγνώριση των πιστοποιητικών από την ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα και η έλλειψη ευαισθητοποίησης του Αλβανικού κράτους για την επίλυση του ζητήματος σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές. Ο πρόξενος δείχνει το πρόσωπο του αλβανικού κράτους σήμερα, αρνούμενος να συναντηθεί μαζί μας γι' αυτό το πρόβλημα" - λέει ο Σπύρος Γιαννάκης, πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας, παράρτημα Θεσσαλονίκης.


Το Ελληνικό κράτος εφαρμόζοντας την διεθνή συνθήκη (Ν.Υόρκη 1998) για την τυποποίηση των Γεωγραφικών ονομασιών δεν αναγνωρίζει έγγραφα που δεν χρησιμοποιούν την επίσημη ονομασίας κάποιον περιοχών. Οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν το Αλβανικό κράτος για το ζήτημα τουλάχιστον 15 μήνες πριν την εφαρμογή του, χωρίς το τελευταίο να πράξει αναλόγως. Τότε είχε ζητηθεί η αναγραφή πόλεων όπως η Θεσσαλονίκη, Καστοριά και Φλώρινα με την επίσημη Ελληνική του ονομασία και όχι την Αλβανική, δηλαδή Selanik, Kostur, Follorina. Η μη αναγνώριση αυτών των εγγράφων, πολλές φορές είναι υπαίτια για την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα, αλλά και για την απαγόρευση εγγραφής των παιδιών στα Ελληνικά σχολεία της Θεσσαλονίκης, όπου υπολογίζεται ότι ζουν πάνω από 12.000 οικογένειες μεταναστών.


1 σχόλια:

ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΕ.
ΑΥΤΟ ΤΙ ΤΟ ΛΕΤΕ??????????