ΟΜΟΝΟΙΑ: Η 28η τιμήθηκε πανηγυρικά στην Β.Ήπειρο - Κάποιοι δεν έχουν μετανοήσει για τη συνεργασία τους με τις κατοχικές δυνάμεις ~ Βορειοηπειρωτικά

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

ΟΜΟΝΟΙΑ: Η 28η τιμήθηκε πανηγυρικά στην Β.Ήπειρο - Κάποιοι δεν έχουν μετανοήσει για τη συνεργασία τους με τις κατοχικές δυνάμεις

Κάποιοι (οι Τσάμηδες) δεν έχουν μετανοήσει για τη συνεργασία με τις κατοχικές δυνάμεις


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Εορτασμοί της Επετείου της 28ης Οκτωβρίου

Πανηγυρικά και σε όλο το χώρο όπου ζει η Εθνική Ελληνική Μειονότητας τιμήθηκε η Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940. Με αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας και πατριωτικής ανάτασης, σύσσωμος ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός στα πάτρια εδάφη και φίλοι απ’ την Ελλάδα τίμησαν την ιστορική επέτειο, όπου ο Ελληνικός λαός άλλη μια φορά στάθηκε αντάξιος της ιστορίας του. Αντιτάχθηκε με βαθιά πίστη στα ιδανικά της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου στην απειλή του φασιστικού ολοκληρωτισμού. Στα βουνά και τα δικά μας μέρη γράφτηκαν σελίδες οι οποίες συνεχίζουν να εμπνέουν και να παραδειγματίζουν.

Ειδικά με επιμνημόσυνες δεήσεις στη Δερόπολη, τη Χιμάρα, την Κορυτσά, την Κλεισούρα και τους Αγίους Σαράντα τιμήθηκαν αυτοί που θυσίασαν τη νιότη τους για την ελευθερία και μια άλλη πορεία της ιστορίας του Ελληνισμού αλλά και όλων των λαών της Βαλκανικής. Το μήνυμα αυτό του ιστορικού «ΟΧΙ» έχει αποθανατιστεί με το αίμα χιλιάδων Ελλήνων που ανανέωσαν την παρακαταθήκη αιώνων.

Ωστόσο εκφράζουμε τη θλίψη και την απογοήτευση καθώς μικρή ομάδα ατόμων, μεταφερμένα από άλλες περιοχές προσπάθησαν να δημιουργήσουν επεισόδια, την ώρα που στην Κλεισούρα τελούνταν μνημόσυνο για τους Ήρωες της Ελευθερίας. Άλλη μια φορά διαπιστώνουμε με λύπη ότι κάποιοι δεν έχουν μετανοήσει για συνεργασίες που διέπραξαν με τις κατοχικές δυνάμεις και με συνέπεια δεινά για τον Ελληνικό αλλά και τον Αλβανικό λαό. Ο σεβασμός στην μνήμη των νεκρών, ειδικά δε όσων θυσιάζονται για τόσο υψηλά ιδανικά, είναι ιερός και είναι χαρακτηριστικό και του Αλβανικού λαού. Σε μια κοινωνία ανεξιθρησκίας επιπλέον επιβάλλεται ο σεβασμός κατά την ώρα τέλεσης ιερών ακολουθειών. Το αντίθετο είναι ιεροσυλία και καταδικάζεται από κάθε άποψη.

Για άλλη μια φορά ως ΟΜΟΝΟΙΑ αισθανόμαστε βαθιά την παρακαταθήκη που μας άφησαν με τους ηρωικούς αγώνες και τη θυσία τους οι πρόγονοί μας και θα συνεχίσουμε να τους τιμούμε όπως ταιριάζει. Θα περιφρουρούμε τις αξίες που η Επέτειος του «ΟΧΙ» εμπεριέχει: την ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το σεβασμό των αρχών της ειρηνικής συνύπαρξης.

Άγιοι Σαράντα, 28 Οκτωβρίου 2012
Εκ’ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας