Προσοχή στα σύνορα: Απονομή χάριτος σε 2.094 ποινικούς κρατούμενους στην Αλβανία ~ Βορειοηπειρωτικά

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Προσοχή στα σύνορα: Απονομή χάριτος σε 2.094 ποινικούς κρατούμενους στην Αλβανία

Με αφορμή την 100η επέτειο από την ίδρυση του Αλβανικού κράτους η κυβέρνηση Μπερίσα έκρινε σκόπιμη την ψήφιση νόμου για την απονομή χάριτος, όχι σε έναν... όχι σε δύο... αλλά σε 2094 ποινικούς κρατούμενους.

Ο σκοπός του νομοσχεδίου είναι να δώσει αμνηστία σε όλα τα πρόσωπα που καταδικάστηκαν τελεσίδικα από τα δικαστήρια για το αδικήματα χαμηλού κοινωνικού κίνδυνου και για ορισμένες κατηγορίες προσώπων, λέει το υπουργικό συμβούλιο/Το σχέδιο νόμου «Περί αμνηστίας» είναι μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Από την εφαρμογή σύμφωνα με την ανακοίνωση επωφελούνται:
α) 290 άτομα που βρίσκονται σε φυλακές
β) 928 ενήλικες και 452 ανήλικοι που τελούν υπό την εποπτεία και με περιοριστικούς όρους
γ) 876 άτομα που μέχρι 31.08.2012 ήταν υπό έρευνα για ποινικά αδικήματα για τα οποία ο ποινικός κώδικας προβλέπει ποινή μέχρι δύο χρόνια φυλάκιση ή ελαφρύτερες ποινές.

Επιλέγοντας των ατόμων που λαμβάνουν αμνηστία έγινε με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:
α) το είδος την καταδίκης - έως και δύο έτη.
β) Το υπόλοιπο του χρόνου της ποινής - έως 1 έτος.
γ) Η τρέχουσα ηλικία του καταδικασθέντος - 55 ετών για τις γυναίκες και 60 για τους άνδρες.
δ) Ηλικία του καταδικασθέντος κατά το χρόνο της παράβασης κάτω των 18 ετών.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι, τα ως άνω κριτήρια δεν αποτελούν δικλείδες ασφαλείας, καθώς στην Αλβανία ουκ ολίγες φορές εκθέσεις διεθνών οργανισμών έχουν τονίσει την αδιαφάνεια που επικρατεί στο δικαστικό σύστημα. Βαρυποινίτες και έμποροι ναρκωτικών κατάφεραν να να αφεθούν ελεύθεροι οι να πέσουν στα μαλακά με 1-2 χρόνια φυλάκισης. Συνεπώς και κάποιος βαρυποινίτης ενδέχεται να επωφεληθεί από τον νόμο της αμνηστίας.

Ο αντιπολιτευόμενος τύπος είδε με σκεπτικισμό, την απονομή χάριτος ειδικά σε περιπτώσεις που εκκρεμούν ενώπιον των ανακριτικών οργάνων. Υπενθυμίζουμε ότι ένας από τους όρους που έθεσε ρητά τη Ε.Ε. για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας είναι η αναδιάρθρωση του δικαστικού συστήματος. 

Με την απελευθέρωση 2094 παραβατών του ποινικού κώδικα, οι Ελληνικές συνοριακές αρχές θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση, καθώς αρκετοί "ποινικοί" βρίσκουν καταφύγιο στην ανοχύρωτη Ελλάδα.