Αγιασμός στα εκπαιδευτήρια του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου ~ Βορειοηπειρωτικά

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Αγιασμός στα εκπαιδευτήρια του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου

Χαρούμενη, γεμάτη αισιοδοξία και ελπίδα ήταν η σημερινή ημέρα στα εκπαιδευτήρια που ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος έχει ιδρύσει και μεριμνά για την απρόσκοπτη λειτουργία τους στις περιοχές της Ιεράς Μητροπόλεως Αργυροκάστρου. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημήτριος, τέλεσε τον Αγιασμό για την Έναρξη του Νέου Σχολικού Έτους στους χώρους του Εκκλησιαστικού Λυκείου «Τίμιος Σταυρός», στους χώρους του παραδοσιακού Ορθόδοξου  Συγκροτήματος στο Αργυρόκαστρο. Οι μαθητές του Εκκλησιαστικού Λυκείου (όλοι υπότροφοι της Εκκλησίας) μαζί με τα μικρά παιδιά των Νηπιαγωγείων, που τα συνόδευαν και οι γονείς τους, μαζί με την ευλογία αυτή της τελετής του Αγιασμού, είχαν να ακούσουν και τις ειδικές συμβουλές του Μητροπολίτη για τη φροντίδα και το ζήλο που επιβάλετε να επιδείξουν και αυτή τη χρονιά για να προοδεύσουν στα μαθήματα και την πνευματική τους καλλιέργεια. Στη χαρά αυτή μετείχαν και στελέχη της Ομογένειας, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπαιδευτικοί που συνδράμουν το έργο της Εκκλησίας κ.α. Ειδικό χαιρετισμό προς τους μαθητές και τους γονείς των νηπίων, καθώς και τους παριστάμενους εκπαιδευτικούς είχε και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο κ. Νικόλαος Κοτροκόης. Υπογράμμισε ειδικά την ιδέα του σπουδαίου έργου που επιτελείται απ’ τον Αρχιεπίσκοπο δημιουργώντας αυτές τις εκπαιδευτικές κοινότητες όπου μέσα σε κλίμα αδελφοσύνης προετοιμάζονται και καταρτίζονται μαζί Έλληνες και Αλβανοί νέοι της περιοχής για ένα κοινό μέλλον στην Ευρωπαϊκή προοπτική.
Αγιασμό είχαν σήμερα και στο Τεχνικό και Επαγγελματικό Λύκειο «Απόστολος Παύλος» στο Μεσοπόταμο, στην περιοχή των Αγίων Σαράντα και Δελβίνου. Να σημειωθεί ότι η δραστηριότητα του συγκεκριμένου εκπαιδευτηρίου σημειώνει επιτυχίες από έτος σε έτος, έχει πλέον ολοκληρωμένο κύκλο σπουδών που παρέχει της δυνατότητα στους μαθητές που παρακολουθούν να εγγράφονται στην ανώτερη εκπαίδευση. Ο αριθμός των μαθητών που παρακολουθούν αυξάνεται χρόνο με το χρόνο και παράλληλα και η φροντίδα του Αρχιεπισκόπου για να τους εξασφαλίζει καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης αλλά και να βελτιώνονται οι υποδομές στα εργαστήρια, πράγμα το οποίο είναι ιδιαίτερη απαιτητική διαδικασία λαμβάνοντας  υπόψη τις ειδικότητες που έχει το ΤΕΛ. Φέτος λειτουργούν και πάλι οι ειδικότητες της νοσηλευτικής, της πληροφορικής, των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και των υδραυλικών. Ας σημειωθεί ότι το ΤΕΛ «Απόστολος Παύλος», ειδικά στις συνθήκες όπου πολλές οικογένειες που επιστρέφουν απ’ την Ελλάδα λόγω της οικονομικής κατάστασης, αποτελεί στήριγμα και προοπτική για την τοπική κοινωνία. Επιπλέον ποικιλοτρόπως προωθεί δράσεις που ενισχύουν πνευματικά όλη την εκπαιδευτική κοινότητα στη γύρω περιοχή: μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Η μεγαλύτερη χαρά ωστόσο είναι για τους μικρούληδες του Ελληνο – Αλβανικού Εννιατάξιου  Σχολείου «Πνοή Αγάπης» που από πενταετίας τώρα λειτουργεί στο Αργυρόκαστρο. Η αγάπη του Αρχιεπισκόπου τους επιφύλασσε φέτος την πιο όμορφη και απρόοπτη έκπληξη. Εγκαταστάθηκε στο καινούργιο και μόνιμο εκπαιδευτικό συγκρότημα, δίπλα στον υπό ολοκλήρωση Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου, στην είσοδο της πόλεως του Αργυροκάστρου. Έτσι η χαρά των μικρών μαθητών, των γονέων και των δασκάλων τους  ήταν πολλαπλή: άνοιγε το νέο σχολικό έτος, μπήκαν σε ένα σύγχρονο από κάθε άποψη σχολικό κτίριο και βρίσκονται κυριολεκτικά στην αγκαλιά της Εκκλησίας. Και τη χαρά αυτή μοιράστηκε μαζί τους όλη η κοινότητα των Ορθοδόξων αλλά και γενικότερα η κοινωνία του Αργυροκάστρου που ξέρει να εκτιμά αυτό το αρχιτεκτονικό κόσμημα που η Εκκλησία προσέθεσε στην πόλη.
Μαζί με τη χαρά όμως και με τα παρατεταμένα χειροκροτήματα τους στην τελετή έναρξης, μικροί και μεγάλοι έστειλαν το δικό τους ευχαριστώ προς τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο για όλα όσα φροντίζει για την πρόοδο τους, την εκπαιδευτική και πνευματική. Ο Μητροπολίτης κ. Δημήτριος που κυριολεκτικά αναλώνεται για την ευπορία των εκπαιδευτηρίων αυτών και της Ορθοδόξου νεολαίας γενικότερα, επεσήμανε το πόσο χρεωνόμαστε απ’ αυτές τις ευλογίες για περισσότερο αφοσίωση στην προσευχή και μεγαλύτερη απόδοση στη μάθηση.
Να επισημανθεί ότι και στις άλλες πόλεις της Μητροπόλεως (Αγ. Σαράντα, Τεπελένι, Πρεμετή, Δερβιτσάνη) έγινε Αγιασμός έναρξης για τα νηπιαγωγεία που λειτουργούν  εκεί απ’ την Εκκλησία.

από: www.deropoli.com