Το Κόσοβο αποκτά «πλήρη κυριαρχία» από σήμερα, οι μεγάλες δυνάμεις τρέφουν τον Αλβανικό μεγαλοϊδεατισμό... ~ Βορειοηπειρωτικά

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Το Κόσοβο αποκτά «πλήρη κυριαρχία» από σήμερα, οι μεγάλες δυνάμεις τρέφουν τον Αλβανικό μεγαλοϊδεατισμό...

«Η Σερβία δεν αναγνωρίζει ούτε την επιτηρούμενη, ούτε τη μη επιτηρούμενη ανεξαρτησία του Κοσόβου και για μας δεν έχει καμία σημασία η διαδικασία άρσης της επιτηρούμενης ανεξαρτησίας του Κοσόβου» δήλωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς.

---
Τεσσεράμισι χρόνια μετά την μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας του από τη Σερβία, το Κόσοβο αποκτά σήμερα πλήρη εθνική κυριαρχία με τη διάλυση της Διεθνούς Ομάδας Καθοδήγησης (ISG) η οποία θα ανακοινωθεί το απόγευμα και θα ακολουθήσει μεγάλη γιορτή στην πρωτεύουσα Πρίστινα.
Η διάλυση της Διεθνούς Ομάδας Καθοδήγησης θα ανακοινωθεί αργά το απόγευμα, γεγονός που θα σημαίνει το τέλος της «διεθνούς επιτήρησης» και «την πλήρη εθνική κυριαρχία» του Κοσόβου. Η απόφαση ελήφθη στις αρχές Ιουλίου κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στη Βιένη.
Στην Διεθνή Ομάδα Καθοδήγησης συμμετείχαν 25 χώρες, ανάμεσά τους η Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία, οι οποίες υποστήριξαν παρά την κατηγορηματική αντίθεση της Σερβίας, την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, το οποίο κατοικείται κατά πλειοψηφία από Αλβανούς. Η ανεξαρτησία της πρώην σερβικής επαρχίας κηρύχθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2008. Είχε προηγηθεί ο πόλεμος του Κοσόβου που έφερε αντιμέτωπες τις δυνάμεις των ανταρτών και τον σερβικό στρατό (1998-1999) και οι αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ, χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (άνοιξη 1999), που είχαν ως αποτέλεσμα την αποχώρηση των σερβικών δυνάμεων από το έδαφος του Κοσόβου.
Στη συνέχεια ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, ο φινλανδός Μάρτι Αχτισάαρι, εφάρμοσε διαδικασία ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου υπό διεθνή επιτήρηση, η οποία απορρίφθηκε από το Βελιγράδι.
Η διαδικασία αυτή δεν εφαρμόσθηκε ποτέ στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, όπου κατοικεί η σερβική μειοψηφία που αποτελεί το 10% του 1,8 εκατομμυρίου κατοίκων.
Η βελτίωση των σχέσεων με το Κόσοβο είναι η κύρια προϋπόθεση που πρέπει να εκπληρώσει η Σερβία για να επιτύχει τον καθορισμό ημερομηνίας για την έναρξη διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Βελιγράδι και τις Βρυξέλλες για την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ωστόσο, η απόφαση της Διεθνούς Ομάδας Καθοδήγησης δεν αλλάζει σε τίποτε την αποστολή της Eulex, παροχής αστυνομικών και δικαστικών υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η θητεία της οποίας παρατάθηκε μέχρι το 2014, και της νατοϊκής δύναμης στο Κόσοβο (Kfor).

Ντάσιτς: «Δεν έχει καμία σημασία η άρση της επιτηρούμενης ανεξαρτησίας του Κοσόβου»
«Η Σερβία δεν αναγνωρίζει ούτε την επιτηρούμενη, ούτε τη μη επιτηρούμενη ανεξαρτησία του Κοσόβου και για μας δεν έχει καμία σημασία η διαδικασία άρσης της επιτηρούμενης ανεξαρτησίας του Κοσόβου» δήλωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς.
Η Διεθνής Ομάδα Καθοδήγησης για το Κόσοβο συνεδριάζει, σήμερα, στην Πρίστινα και θα λάβει απόφαση άρσης της επιτηρούμενης ανεξαρτησίας της περιοχής.
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας τόνισε ότι όρος για την προσχώρηση της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη βελτίωση των σχέσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας και η αντιμετώπιση των προβλημάτων που καθιστούν αδύνατη την ομαλοποίηση της ζωής των πολιτών.
«Η Σερβία είναι έτοιμη να συνεχίσει το διάλογο, να προσδιορίσει τα προβλήματα και να εργαστεί για την αντιμετώπισή τους» δήλωσε ο κ. Ντάτσιτς στο περιθώριο σεμιναρίου, με θέμα την κοινωνική διάσταση της εμπορίας ανθρώπων στα Βαλκάνια που διοργανώνεται στη Σερβική Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών, στο Βελιγράδι.
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας είπε ότι «είναι ανοησία να λέγεται ότι για την είσοδο της Σερβίας στην ΕΕ πρέπει να γίνει αποδεκτή η ανεξαρτησία του Κοσόβου».
«Πώς μπορεί να είναι όρος η αποδοχή της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, όταν υπάρχουν χώρες της ΕΕ που δεν έχουν αποδεχθεί την ανεξαρτησία; Η όσον το δυνατόν μεγαλύτερη βελτίωση των σχέσεων και η άρση των προβλημάτων είναι ο όρος» υπογράμμισε.
«Θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο ο διάλογος να συνεχιστεί σε πολιτικό επίπεδο, να εξευρεθεί συμβιβαστική, αποδεκτή από τις δύο πλευρές λύση. Αναμένουμε το επόμενο διάστημα οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν. Το επίπεδο και ο τρόπος με τον οποίο θα συνεχιστούν καθώς και το ποιος θα είναι παρών από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας είναι ζητήματα που θα συζητήσει ο πρόεδρος της Σερβίας στη Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ» είπε ο κ. Ντάτσιτς.
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας πρόσθεσε ότι πρόσφατα έλαβε επιστολή από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος τον συνεχάρη για την ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων και πρόσθεσε ότι στην πορεία προς της Σερβίας προς την ΕΕ δεν υπάρχει αίτημα να αναγνωρίσει η Σερβία την ανεξαρτησία του Κοσόβου.
«Αυτές στην πραγματικότητα είναι επίσημες θέσεις της ΕΕ και όλα τα άλλα μπορούν είναι μόνο επιθυμίες κάποιων. Εγώ, όταν επισκέφθηκα τις Βρυξέλλες, είπα τι μπορούμε και τι δεν μπορούμε να κάνουμε. Μπορούμε να συζητήσουμε, να επιτύχουμε συμβιβασμό, αλλά είναι γνωστό μέχρι πού μπορούμε να φθάσουμε και όλοι πρέπει να το αντιληφθούν» σημείωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός.

Πηγή: ΑΜΠΕ