Τσάρλι Κριστ (Χριστοδούλου): Ο ομογενής... Ρεπουμπλικάνος του Ομπάμα ~ Βορειοηπειρωτικά

Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Τσάρλι Κριστ (Χριστοδούλου): Ο ομογενής... Ρεπουμπλικάνος του Ομπάμα

Ο κυπριακής καταγωγής πρώην συντηρητικός κυβερνήτης της Φλόριντα, ήταν κεντρικός ομιλητής την τελευταία ημέρα του συνεδρίου των Δημοκρατικών, ως ο καταλληλότερος για να περιγράψει την... άλωση του αντίπαλου στρατοπέδου από το ακραίο κίνημα του Tea Party

Ο Ομπάμα είναι ο πλέον κατάλληλος ηγέτης για την πολιτεία και το έθνος

Eντονο ελληνικό άρωμα είχε η τελευταία ημέρα του Συνεδρίου των Δημοκρατικών στη Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνα, καθώς ο κυπριακής καταγωγής Τσάρλι Κριστ (Χριστοδούλου) ανέλαβε ρόλο κεντρικού ομιλητή.
Η επιλογή αυτή προκάλεσε έκπληξη καθώς ο Κριστ ήταν μέχρι το 2010... Ρεπουμπλικάνος, υπηρέτησε μάλιστα ως κυβερνήτης της Πολιτείας το 2006 έως το 2010. Εξάλλου, ορισμένες από τις πεποιθήσεις του -τίθεται υπέρ της απαγόρευσης του γάμου μεταξύ ομοφυλόφιλων και κατά της έκτρωσης- τον κάνουν να ταιριάζει άνετα στο κοστούμι του Ρεπουμπλικάνου, όμως η ανάδειξη του «κινήματος του τσαγιού» σε κινητήρια δύναμη του κόμματος τον ενόχλησε σφόδρα.
Εχοντας να αντιμετωπίσει τον Μάρκο Ρούμπιο (ένα από τα ανερχόμενα αστέρια των Ρεπουμπλικάνων που προέρχεται από την καρδιά του tea party) στις προκριματικές εκλογές για τη θέση του γερουσιαστή της Φλόριντα το 2010, αποφάσισε να εγκαταλείψει το κόμμα, καταγγέλλοντας πως το tea party το άλωσε.

Mέσα σε έναν χρόνο, ο Πρίμπους κατάφερε να μειώσει το χρέος του κόμματος στο μισό και να συγκεντρώσει 50 εκατ. δολάρια.
Mέσα σε έναν χρόνο, ο Πρίμπους κατάφερε να μειώσει το χρέος
 του κόμματος στο μισό και να συγκεντρώσει 50 εκατ. δολάρια.
Στην ομιλία του στο συνέδριο εξάλλου εξέφρασε εκ νέου την απογοήτευσή του από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα καταγγέλλοντας παράλληλα τον Μιτ Ρόμνεϊ και τον Πολ Ράιαν ότι «δεν κάνουν για τη δουλειά». Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «είναι υποχρεωμένοι σε νταήδες, χρεωμένοι σε δισεκατομμυριούχους των διαφημιστικών και αλλεργικοί στην ιδέα του συμβιβασμού. Ο Ρόναλντ Ρίγκαν δεν θα τους ενέκρινε».
Η αγκαλιά.
Αλλωστε, ήδη έναν χρόνο πριν, είχε αρχίσει να χάνει τα ερείσματα, όταν υποστήριξε το πακέτο στήριξης του Ομπάμα, ύψους 787 δισ. δολαρίων - ο μόνος Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης που το έκανε, αν κι όλοι πήραν τελικά τα λεφτά του πακέτου... Σε μία ομιλία μάλιστα του Ομπάμα ο Κριστ τον αγκάλιασε, προκαλώντας... φρίκη σε πολλούς συντρόφους του. Και τον Αύγουστο τον «αγκάλιασε» και μεταφορικά.
Ο ομογενής... Ρεπουμπλικάνος του Ομπάμα Σε άρθρο του σε εφημερίδα της Φλόριντα δήλωσε πως θα υποστηρίξει τον Ομπάμα στις εκλογές του Νοεμβρίου, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι είναι «ο πλέον κατάλληλος ηγέτης για την πολιτεία και το έθνος». Επεσήμανε ακόμα πως δεν μετάνιωσε που τάχθηκε υπέρ του πακέτου στήριξης γιατί «ήταν σημαντικότερο να ενωθούμε, προκειμένου να βγούμε από την κρίση παρά να συμμορφωθούμε στις κομματικές υποδείξεις».
Κρατώντας αποστάσεις σε βαθμό πλήρους απομάκρυνσης από τους υπερσυντηρητικούς στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, ο Κριστ είναι ο πλέον κατάλληλος για να πείσει τους ανεξάρτητους ότι το κόμμα κινείται στα άκρα δεξιά και ότι δεν έχει καμία σχέση με το μέσο Αμερικανό. Οι ανεξάρτητοι είναι από τις βασικότερες ομάδες ψηφοφόρων που κρίνουν τις εκλογές και ο Κριστ τους είχε με το μέρος του, όταν κέρδισε τη Φλόριντα.
Τα πάει εξίσου καλά με τους Αφροαμερικανούς, ενώ ταιριάζει απολύτα με το μοτίβο του αμερικανικού ονείρου ή μάλλον της αναβίωσής του, που προωθείται από την καμπάνια του Ομπάμα. Ο παππούς του, Αδάμ Χριστοδούλου, έφτασε στις ΗΠΑ από την Κύπρο το 1914, χωρίς να ξέρει αγγλικά και με μόλις 5 σελίνια στην τσέπη του. Δούλεψε σκληρά ως λούστρος, απέκτησε τρία παιδιά, μία κόρη και δύο γιους που σπούδασε με μεγάλες δυσκολίες. Η κόρη έγινε εκπαιδευτικός, ο ένας γιος φαρμακοποιός και ο άλλος (ο πατέρας του Τσάρλι) γιατρός.
Ρινς Πρίμπους
Ο Ελληνογερμανός που έβαλε τάξη στα ταμεία των Ρεπουμπλικάνων
«Οταν οι γονείς σου είναι ελληνικής και γερμανικής καταγωγής καταλήγεις μ' ένα περίεργο όνομα σαν το δικό μου», είχε αστειευτεί ο Ρινς Πρίμπους, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του, λίγες μέρες μετά την εκλογή του στη θέση του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (RNC) τον Ιανουάριο του 2011.
Ο σαραντάχρονος ομογενής από την πόλη Κενεόσα του Ουισκόνσιν, ο οποίος τοποθετείται στα δεξιά του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ανέλαβε σε μια περίοδο που το κόμμα βυθιζόταν στα χρέη και στην αποδιοργάνωση. Από τον προκάτοχό του Μάικλ Στιλ (ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής) παρέλαβε ένα χρέος ύψους 24 εκατ. δολαρίων, ενώ παράλληλα οι σχέσεις του κόμματος με τους μεγάλους «δωρητές του» περνούσαν μεγάλη κρίση, παρά την εκλογική επιτυχία των Ρεπουμπλικάνων στις ενδιάμεσες εκλογές του 2010. Επιπλέον, ο Στιλ είχε αναγκαστεί να απολύσει αρκετούς από τους συνεργάτες του, όταν αποκαλύφθηκε ότι είχαν ξοδέψει πολλά από τα χρήματα της Επιτροπής σε ένα στριπτιζάδικο.
Μέχρι, όμως, το τέλος του 2011, ο Πρίμπους είχε καταφέρει να μειώσει το χρέος του κόμματος στο μισό και να συγκεντρώσει 50 εκατ. δολάρια. Κατάφερε επίσης να αποκαταστήσει πλήρως τις σχέσεις δωρητών-κόμματος, ενώ συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στη συγκέντρωση χρημάτων, «ο πιο σημαντικός ρόλος ενός προέδρου της RNC», σύμφωνα με τον Εντ Γκιλέσπι, πρώην πρόεδρο της την περίοδο 2003-2004. Ο «Στιλ είχε πνίξει το κόμμα στα χρέη, έκανε πολλές τηλεοπτικές γκάφες και αποξένωσε το κόμμα από τη βάση του. Ενώ με τον Ρινς μπήκαμε ξανά σε τροχιά και μάλιστα τροχιά επιτυχίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Πρίμπους, ο οποίος διατηρεί στενούς δεσμούς με την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία, είχε πάθος με την πολιτική από νεαρή ηλικία, τέτοιο που το πρώτο του ραντεβού με τη μελλοντική του σύζυγο Σάλι ήταν σε μια πολιτική ομιλία. Σπούδασε νομικά στο Μαϊάμι, επέστρεψε στο Ουισκόνσιν οπότε κι ασχολήθηκε ενεργά με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Απέτυχε να εκλεγεί γερουσιαστής το 2004, ωστόσο, ανέλαβε τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Ουισκόνσιν του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Τζο Μπάιντεν
Συστήθηκε ως... Μπαϊντενόπουλος
Ο... άλλος «Ελληνας» της τελευταίας ημέρας του συνεδρίου των Δημοκρατικών ήταν ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, γνωστός για τα φιλελληνικά του αισθήματα, τα οποία άλλωστε ήταν και ο κύριος λόγος που η Ομογένεια ψήφισε μαζικά σχεδόν τον Ομπάμα το 2008. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας στο Οχάιο το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο αντιπρόεδρος ήπιε καφέ παρέα με Ελληνοαμερικανούς, στους οποίους μάλιστα συστήθηκε ως «Τζο Μπαϊντενόπουλος».
Tα πρόσωπα - κλειδιά του προέδρου
Οι διοργανωτές του συνεδρίου των Δημοκρατικών αποφάσισαν να εξαπολύσουν επίθεση φιλίας σε γυναίκες, Λατίνους και ανεξάρτητους, τις κυριότερες δηλαδή δεξαμενές ψήφων, επιλέγοντας πολλούς ομιλητές απ' αυτές τις ομάδες. Ταυτόχρονα ο Μπιλ Κλίντον και οι επικεφαλής της εκστρατείας του επικεντρώνονται στην οικονομία, εξηγώντας πολύ αναλυτικά το χάος που παρέλαβαν από τους Ρεπουμπλικάνους και προσπαθώντας να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι ο Ομπάμα αξίζει μια δεύτερη θητεία για να επανορθώσει πλήρως τη… ζημιά.
Τζούλιαν Κάστρο
Το 2004, στο συνέδριο των Δημοκρατικών είχε μιλήσει ένας νέος και άγνωστος γερουσιαστής από το Ιλινόις, ο… Μπαράκ Ομπάμα. Σε αυτήν τη θέση βρέθηκε τώρα ο άγνωστος στο ευρύ κοινό, δήμαρχος του Σαν Αντόνιο, ο 37χρονος Τζούλιαν Κάστρο, ο οποίος θεωρείται ένα από τα αστέρια του μέλλοντος. Μίλησε με πάθος για το αμερικανικό όνειρο, βάζοντας πλώρη για μεγαλύτερα αξιώματα το 2016 ή το 2020. Ο αριθμός των Λατίνων συνέδρων ξεπέρασε τους 800, ο μεγαλύτερος ποτέ σε συνέδριο, αντιπροσωπευτικός της μεγαλύτερης μειονότητας της χώρας (16% του πληθυσμού).
Ελίζαμπεθ Γουόρεν
Η 62χρονη καθηγήτρια στο Χάρβαρντ και εξέχουσα οικονομολόγος είναι ειδική σύμβουλος του Ομπάμα σε θέματα που αφορούν τη Γουόλ Στριτ. Δικό της «παιδί» είναι το Γραφείο Χρηματιστικής Προστασίας Καταναλωτή και αποτελεί μια από τις ισχυρότερες καινοτομίες του νόμου για τον έλεγχο των τραπεζών, που υπέγραψε ο Ομπάμα τον Ιούλιο του 2010. Είναι υπέρμαχος των δικαιωμάτων του καταναλωτή και η ομιλία της στο συνέδριο προκάλεσε ενθουσιασμό. Διεκδικεί την έδρα της Γερουσίας στη Μασαχουσέτη κι αν εκλεγεί, θεωρείται βέβαιο πως θα «παίξει» για το χρίσμα των Δημοκρατικών το 2016.
Στέφανι Κάτερ
Η πιο μαχητική «στρατιωτίνα» του Ομπάμα, είναι η πρώτη που τόλμησε να δηλώσει ότι η χώρα είναι σε καλύτερη κατάσταση απ' ό,τι ήταν επί Μπους - αναφερομένη στην οικονομία, θέμα που μέχρι πρόσφατα απέφευγαν επιμελώς όλοι οι άνθρωποι του προέδρου από τον φόβο μήπως υπερέβαλλαν μια που η ανεργία εξακολουθεί να είναι υψηλή. Επίσης, η Κάτερ είναι ένα λαμπρό παράδειγμα του στενού «φλερτ» των Δημοκρατικών με τις γυναίκες, καθώς προωθεί ζητήματα υπέρ της επιλογής της έκτρωσης ή υπέρ της αντισύλληψης. Το αποτέλεσμα τους ευνοεί καθώς ο Ομπάμα προηγείται του Ρόμνεϊ κατά 8 μονάδες μεταξύ των γυναικών, ποσοστό που φτάνει το 20% σε γυναίκες χωρίς παιδιά ηλικίας 25 με 45.
Μισέλ Ομπάμα
Με τον λόγο της, η Πρώτη Κυρία έβαλε φωτιά στο Συνέδριο. Εχοντας απήχηση μεταξύ πολλών και διαφορετικών κοινωνικών ομάδων: Η πρωτοβουλία της, «Ας Κινηθούμε!», που προωθεί την άσκηση και την υγιεινή διατροφή για τα παιδιά, την έχει καταστήσει οικεία και αγαπητή σε κάθε οικογένεια, ενώ τα προγράμματα που προωθεί υπέρ των βετεράνων, μπορούν να αποδειχθούν πολύτιμες… πηγές ψήφων από τις στρατιωτικές οικογένειες που παραδοσιακά ψηφίζουν Ρεπουμπλικάνους. Τα ποσοστά δημοτικότητάς της (πάνω από 65%), επιβεβαιώνουν γιατί θεωρείται από τα ατού των Δημοκρατικών.

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
ΕΘΝΟΣ