Δημήτρης Νανόπουλος: Ο Βορειοηπειρώτης που διόρθωσε τον Αϊνστάιν! ~ Βορειοηπειρωτικά

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Δημήτρης Νανόπουλος: Ο Βορειοηπειρώτης που διόρθωσε τον Αϊνστάιν!

Το «κλαμπ» των Αθηναίων καθηγητών δύο φορές αρνήθηκε να τον εντάξει στο δυναμικό του Πανεπιστημίου. Πρόκειται για τον ακαδημαϊκό και καθηγητή του Πανεπιστημίου του Τέξας Δημήτρη Νανόπουλου, το όνομα του οποίου μας είναι οικείο και παγκοσμίως γνωστό ως του κορυφαίου σύγχρονου φυσικού επιστήμονα. Δεν ήταν, όμως, μέχρι τώρα ιδιαίτερα γνωστό ότι ο παγκοσμίου φήμης αυτός φυσικός είναι γνήσιος Ηπειρώτης και μάλιστα Βλάχος Βορειοηπειρώτης!

Το ομολόγησε ο ίδιος, με καμάρι, σε πρόσφατη συνέντευξή του: «Οχι, δεν είμαι Πελοποννήσιος. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα, αλλά είμαι Βορειοηπειρώτης, Βλάχος από τη Βόρειο Ηπειρο. Δημήτρης Νάκας ήταν το αυθεντικό όνομα του παππού μου, προτού φύγουμε από την Αλβανία». Αποκαλύπτεται, λοιπόν, ότι ένας ακόμη διάσημος επιστήμονας, με μεγάλη προσφορά στην ανθρωπότητα, είναι Ηπειρώτης. Πολλοί είναι οι Ηπειρώτες που διαπρέπουν στο εξωτερικό, αφού τα πανεπιστήμια της Ελλάδας δεν τους άνοιξαν τις πόρτες. Το ίδιο συνέβη και με τον Δημήτρη Νανόπουλο: οι καθηγητές του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών αρνήθηκαν δύο φορές να τον εντάξουν στο δυναμικό της Σχολής! Ποιόν; Τον Δημήτρη Νανόπουλο, τον περιζήτητο από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου καθηγητή και επιστήμονα.
Σημείο των καιρών και αυτό… Ο εγγονός του Βλάχου της Αλβανίας Δημήτρη Νάκα διάβηκε πολλά σύνορα. Και γεωγραφικά και επιστημονικά. Αφού πήρε το 1973 το πτυχίο του Φυσικού από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, «περιπλανήθηκε» στην Αγγλία, όπου έκανε το διδακτορικό του στη Θεωρητική Φυσική των Υψηλών Ενεργειών και στην Ελβετία, όπου εργάστηκε ως ερευνητής στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών. Αφού πέρασε από το Harvard, το 1989 εξελέγη καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου «Texas A&M». Επίσης, είναι διευθυντής του Κέντρου Αστροσωματιδιακής Φυσικής του Κέντρου Προχωρημένων Ερευνών του Χιούστον και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας και Τεχνολογίας και Εθνικός Εκπρόσωπος στο CERN.
Ο Δημήτρης Νανόπουλος ξεκαθαρίζει ότι δεν μετανιώνει που έγινε φυσικός, ενώ αναφέρει ότι του αρέσει να ασχολείται και με τις Καλές Τέχνες. Ως μεγάλο επιστημονικό επίτευγμα του Δημήτρη Νανόπουλου θεωρείται ότι διόρθωσε τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν(!), καθώς οι έρευνές του έδειξαν ότι «η ταχύτητα του φωτός δεν είναι πάντοτε σταθερή, αλλά εξαρτάται από τη συχνότητα».
Να σημειωθεί ότι ο Δημήτρης Νανόπουλος είναι από τους πρώτους που συνέδεσαν τον κβαντικό μικρόκοσμο με την κοσμολογία, ενώ ανήκει στους επιστήμονες με τις περισσότερες βιβλιογραφικές αναφορές διεθνώς.

από: aftonomi.gr

2 σχόλια:

Δεν ξέρω ποιά είναι η πηγή σας, αλλά η δήλωση αυτή είναι παλιά και όχι προσφατη αποκάληψη.

Έλεος με την μίρλα και την μιζέρια, γράψτε και κανένα θετικό σχόλιο. Έγραψες ποτέ για άλλη δημοσίευση "Μπράβο σας δεν το ήξερα αυτό"?
Εγώ δεν το ήξερα το θέμα και σας ευχαριστώ που μου το δείξατε.