Υπουργείο Εξω(φρεν)ικών: Συνάντηση Παναρίτι-Αβραμόπουλου σε Ν.Υόρκη και Αθήνα ~ Βορειοηπειρωτικά

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Υπουργείο Εξω(φρεν)ικών: Συνάντηση Παναρίτι-Αβραμόπουλου σε Ν.Υόρκη και Αθήνα

από τη στήλη Υπουργείο Εξω(φρεν)ικών, εφ Το Παρόν.

-Κομβική προβλέπεται για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις η συνάντηση που θα έχουν στις 5 Οκτωβρίου στην Αθήνα οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών, κ. Αβραμόπουλος και Παναρίτι. Θα προηγηθεί συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ, καθώς η ατζέντα είναι μεγάλη και δύσκολη.
 Εκτός του αγωγού TAP, πολύ ευαίσθητες είναι οι συνομιλίες και για το επίμαχο ζήτημα της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δυο χωρών. Εν όψει της συνάντησης, όλοι οι εθνικιστικοί κύκλοι αλλά και το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα έχουν ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη, περιορίζοντας τα περιθώρια συνεννόησης μεταξύ των δυο χωρών για την επίτευξη συμφωνίας, που είναι αναγκαία και για την προώθηση του αγωγού TAP. Αυτό εξάλλου είναι και το μεγάλο οικονομικό και γεωπολιτικό δέλεαρ για τα Τίρανα, προκειμένου να αποδεχθούν τον συμβιβασμό με την Ελλάδα στο θέμα των θαλάσσιων ζωνών.


-Διαβάσαμε για το θράσος των Τούρκων να προβούν σε διαβήματα προς το Παρίσι, επειδή με απόφαση της κυβέρνησης Ολάντ συμπεριελήφθη και πάλι στα σχολικά βιβλία Ιστορίας το θέμα της αρμενικής γενοκτονίας.
Αναπόφευκτα στο μυαλό μας ήρθε η υπόθεση του βιβλίου Ιστορίας της κ. Ρεπούση και του φοβικού τρόπου με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα η Αθήνα. Τώρα έχουν το θράσος οι γνωστοί κύκλοι στη Θράκη να απευθύνουν προειδοποιήσεις και επιστολές στο υπουργείο Παιδείας, επειδή αποκαθίσταται στο βιβλίο της Ιστορίας η αλήθεια για τη Μικρασιατική Καταστροφή.
 Μετά τη Συμβουλευτική Επιτροπή, και το τουρκο-κόμμα του Αχμέτ Σαδίκ έστειλε επιστολή στον κ. Αρβανιτόπουλο ζητώντας να μην αλλάξει η διατύπωση περί «συνωστισμού στη Σμύρνη». Ας ελπίσουμε ότι, παρά τις πιέσεις και μέσω της διπλωματικής οδού (της τουρκικής πρεσβείας) και μέσω διαφόρων «στελεχών» της μειονότητας, δεν θα καμφθεί το υπουργείο Παιδείας. Ακόμη κι αν η κ. Ρεπούση είναι δυστυχώς κυβερνητικός εταίρος πια…
 Διακριτικότητα αντί
 αυστηρής καταδίκης…
 Το κόμμα Φιλίας-Ισότητας-Ειρήνης ή απλώς DEB είναι στα πάνω του, πάντως, ειδικά μετά το μήνυμα που έλαβε από τον Τ. Ερντογάν με την ευκαιρία των «γενεθλίων» του κόμματος.
 Παρά τις διακριτικές ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ κ. Δελαβέκουρα, δεν κατανοούμε γιατί δεν υπήρξε αυστηρή και σαφής καταδίκη της παρέμβασης του κ. Ερντογάν στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της χώρας μας, όταν στην επιστολή αυτή κάλεσε τους «Τούρκους της Δυτικής Θράκης να είναι ενωμένοι γύρω από το DEB».
 Η αναφορά αυτή πάντως του κ. Ερντογάν, ο οποίος είχε επιχειρήσει από την επίσκεψή του στην Αθήνα το 2010 να αμβλύνει τις εσωτερικές αντιθέσεις στη μειονότητα, δείχνει ότι δεν πρέπει να υποτιμηθεί ο ρόλος του DEB. Σήμερα μπορεί να είναι ακίνδυνο και σχεδόν περιθωριοποιημένο, αλλά με τη στήριξη ακόμη και των μειονοτικών βουλευτών των άλλων κομμάτων αποκτά μια διακομματική υπόσταση και επιρροή...

 ***

 -Στα Σκόπια δεν έλειψαν και φέτος οι γνωστές «γιορτές» του αλυτρωτισμού με τίτλο «Οι Μακεδόνες από το Αιγαίο για τη Μακεδονία». Διοργανωτές, η «Ένωση Μακεδόνων του Αιγαίου» και το «Παγκόσμιο Μακεδονικό Κογκρέσο», που προώθησαν και την έκδοση ψηφίσματος προς το Κοινοβούλιο ζητώντας την προάσπιση του «κρατικού ονόματος», ενώ ενέκριναν και την υποβολή αιτήματος προς τον ΟΗΕ για την «επιστροφή υπηκοοτήτων, πολιτικών και κληρονομικών δικαιωμάτων των βιαίως εκδιωχθέντων Μακεδόνων από το αιγαιατικό τμήμα της Μακεδονίας»...

-Το είδαμε και αυτό. Η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας, TRT, οργάνωσε φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής στην κεντρική πλατεία στα… Σκόπια με τίτλο «Από τους Βαλκανικούς Πολέμους στη Βαλκανική Ειρήνη». Μη ρωτήσετε λεπτομέρειες για την εκδήλωση, γιατί πράγματι είναι να απορεί κανείς με την ευρηματικότητα της Άγκυρας, που προσπαθεί να επωφεληθεί ακόμη και από την επέτειο της χειραφέτησης των βαλκανικών λαών και της απαλλαγής από τη σκλαβιά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Το πιο θλιβερό το φυλάξαμε για το τέλος. Εκτός από συγκροτήματα από την Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο, την Κροατία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία, υπήρχε και… ελληνική συμμετοχή, με τους καλλιτέχνες Σοφία Παπάζογλου και Χρήστο Παπαδόπουλο… Να τους χαιρόμαστε!

-Μεγαλόσχημος παράγοντας ετοιμάζεται για επίσκεψη στην… Ιαπωνία. Και επειδή προφανώς δεν έχουν αντιληφθεί ότι η χώρα μας είναι σε άλλη φάση, έδωσαν εντολή στις υπηρεσίες του ΥΠΕΞ να φροντίσουν να τους περιμένουν μια-δυο λιμουζίνες, καθώς θα συνοδεύεται και από τη σύζυγό του. Το αίτημα μάθαμε ότι απορρίφθηκε, με την επιφύλαξη ότι το κονδύλι για τις λιμουζίνες θα αναλάμβανε να το καλύψει η... τράπεζα, για να μην επιβαρυνθεί ο μηδενικός προϋπολογισμός της πρεσβείας.

 -Ενδιαφέρουσες θα είναι η συνέλευση και η εκλογική διαδικασία της ΕΔΥ στις 12 Σεπτεμβρίου. Η παλιά φρουρά, εκτός του Ν. Τσαμαδού, φαίνεται ότι αποσύρεται και δίνει τη σκυτάλη σε νέα στελέχη. Το γεγονός, πάντως, ότι η υπηρεσιακή ηγεσία κρατά στα χέρια της το καρπούζι και το μαχαίρι των τοποθετήσεων και των μεταθέσεων, που πια είναι καθοριστικές για την επιβίωση των διπλωματών, αποδεικνύει ότι υπάρχει μικρό ενδιαφέρον για συνδικαλιστική δράση.
 Από τις περιπτώσεις που ξεχωρίζουν και πάλι ο Βασίλης Μπορνόβας, που θέλοντας να δώσει περιεχόμενο στην υποψηφιότητά του πέρασε από τα γραφεία της Κεντρικής Υπηρεσίας συζητώντας με συναδέλφους του για τα προβλήματα που υπάρχουν και ανταλλάσσοντας σκέψεις για το τι μπορεί να γίνει.
Το Ανώτατο Υπηρεσιακό καθυστερεί, καθώς δεν υπάρχουν χρήματα για μετακινήσεις. Πάντως, η κάλυψη της Άγκυρας επείγει και, ενώ έχει αποφασιστεί η μετάθεση εκεί του κ. Λουκάκη, εκκρεμεί η εύρεση αντικαταστάτη του για τη θέση του πρέσβη στο Τελ Αβίβ. Μια θέση κομβική για την ελληνική εξωτερική και ενεργειακή πολιτική για το επόμενο διάστημα, που απαιτεί σοβαρές επιλογές.

 Πρόκληση!
-Δεν είναι λίγες οι αντιδράσεις στο ΥΠΕΞ για την απόφαση επιστροφής στην Υπηρεσία του Π. Μπεγλίτη, με όλους τους βαθμούς και τις προαγωγές που θα είχε εάν δεν είχε εγκαταλείψει το υπουργείο για να ασχοληθεί με την πολιτική. Εκ των πραγμάτων δημιουργείται ένα σοβαρό θέμα ηθικής και υπηρεσιακής τάξης, καθώς έπειτα από σχεδόν δώδεκα χρόνια μακριά από τη Διπλωματική Υπηρεσία, ενεργός πολιτικός, όταν αποτυγχάνει να επανεκλεγεί, επιστρέφει στο σίγουρο καταφύγιο της μόνιμης θέσης. Ο κ. Μπεγλίτης άραγε αισθάνεται βολικά με το όλο σκηνικό που έχει δημιουργηθεί;