H Ρουμανία στρατολογεί βλαχόφωνους της Β.Ηπείρου με ελληνικές ταυτότητες.. ~ Βορειοηπειρωτικά

Πέμπτη, 9 Αυγούστου 2012

H Ρουμανία στρατολογεί βλαχόφωνους της Β.Ηπείρου με ελληνικές ταυτότητες..

- Μέλη τους, και κάτοχοι ελληνικής ταυτότητας!!!
- Την ώρα που τα ελληνικά ΜΜΕ στη Βόρειο Ήπειρο είναι ανύπαρκτα οι ρουμάνοι εκπαιδεύουν βλάχους για εκπομπές σε αλβανικά μέσα.  
Χωριό Αντώνη Πότση, 8χλμ απο το Αργυρόκαστρο

Ο Βαλεντίνο Μουστάκα, πρόεδρος του Κόμματος Συμμαχία για Ευρωπαϊκή Ισοτιμία και Δικαιοσύνη  των Βλάχων που ιδρύθηκε  02.02.2012, καθώς και άλλα ηγετικά στελέχη του Κόμματος, ήταν την προηγούμενη Πέμπτη και Παρασκευή  στο χωριών των Βλάχων Αντώνη Πότση στο  Αργυρόκαστρο. Πριν 15 μέρες ίδρυσαν εδώ το παράρτημα του κόμματος με πρόεδρο τον Ζήσω Γκότση. Στους Αγίους Σαράντα η ίδρυση του παραρτήματος  του ίδιου Κόμματος έχει προηγηθεί με πρόεδρο τον  Βασίλη  Μπακάλη. Οι διοργανωτές δεν έκρυψαν ότι πίσω από  την κίνηση αυτή είναι η Ρουμανία.

Στο Αντώνη Πότση ήταν  σε  εορταστική εκδήλωση  για την ίδρυση εκπομπής στα Βλάχικα  στον τοπικό κρατικό τηλεοπτικό σταθμό Αργυροκάστρου. Παρευρέθηκαν περίπου 60-70 άτομα κυρίως από το χωριό Αντώνη Πότση.  Στη συντριπτική πλειοψηφία ο καθένας απ΄ αυτούς έχει προμηθευτεί  την ελληνική ταυτότητα.
  Στην τοπική κρατική τηλεόραση και ραδιόφωνο έχει καθιερωθεί επίσημα ο χρόνος και η μέρα μετάδοσης  της εκπομπής.  Θα είναι όπως και η ελληνική μισή ώρα τη βδομάδα. Θα  είναι στη βλάχικη και θα αφορά τη ζωή, της παραδόσεις, την πολιτιστική κληρονομιά της κοινότητας των Βλάχων στην ευρύτερη περιοχή.  Το τιμ της εκπομπής βρίσκεται ήδη στη Ρουμανία  για  να εξειδικευτεί τόσο τεχνικά όσο και γλωσσικά.
Οι ομιλητές στην εκδήλωση, όπως και σε παλιότερες δημόσιες εμφανίσεις , επεσήμαναν  ότι διεκδικούν την καθιέρωση από πολιτιστική σε εθνική μειονότητα , υπό την κηδεμονία της Ρουμανίας. Στο πλαίσιο του βασικού αυτού στόχου του νέου κόμματος,  η  διατήρηση της γλώσσας και του πολιτισμού των Βλάχων, οι ομιλητές  στη συνάντηση του Αντώνη Πότση επισήμαναν τη σημασία ίδρυσης  ταχτικού σχολείου βλάχικης γλώσσας στο ίδιο χωριό.  Επίσης ανέφεραν ότι  και η λειτουργία σε εκκλησίες των Βλάχων θα γίνονται στη Βλάχικη  γλώσσα και ούτε στην Αλβανική, ούτε στην Ελληνική.
 Όντως η  λειτουργία  στην εκδήλωση  του Αντώνη Πότση έγινε σε βλάχικη γλώσσα.
Πότε στο προσκήνιο και πότε στο παρασκήνιο στελέχη του κόμματος του Μουστάκα, (ο οποίος κάποτε  λεγόταν Μουζάκας) αναφέρουν ότι  το μοντέλο της  δράσης τους στηρίζεται  στην  ανανέωση  της παλιάς συμμαχίας , (τέλη ΧΙΧ- αρχές ΧΧ αιώνα) ανάμεσα σε Ιταλία, Αυστροουγγαρία, Ρουμανία και προτεσταντών για ένωση του Βλάχικου στοιχείου με το Αλβανικό με αιχμή του δόρατος τον Ελληνισμό στην περιοχή.
Παναγιώτης Μπάρκας για Βορειοηπειρώτη
Αργυρόκαστρο 07.08.2012
Αξιοσημείωτη είναι η παρουσία στην εκδήλωση κληρικού της Ιεράς Μητρόπολης Αργυρόκαστρο που ωφελήθηκε ποικιλότροπος από το ελληνικό κράτος ως ομογενής αλλά και συνεργάτες του Έπαρχου Οντρίας με το συνδυασμό του ΚΕΑΔ Γ. Ζαρκαλή.
Η «Ομόνοια» έχει τη δική της ευθύνη για το γεγονός ότι ελληνόβλαχοι είναι αποστασιωμένοι από τα μειονοτικά αλλά όχι τη μεγαλύτερη. Με πρόταση του Βασίλη Μπολάνου, ζητήθηκε από όλους τους αιρετούς βλάχους να συμμετέχουν στην Ένωση Ελλήνων Επάρχων και Δημάρχων, κανένας όμως δεν δέχτηκε, γιατί μάλλον τον ελληνισμό τον έχουν μόνο για την Ελλάδα ενώ στην Αλβανία δεν τους βολεύει να τους θεωρούν έλληνες!
Οι κοινότητα των Βλάχων της Βορείου Ηπείρου είναι περήφανη για το λίκνο του ελληνισμού που είναι η Μοσχόπολη  αλλά και γιατί έβγαλε τους περισσότερους εθνικούς ευεργέτες και σπουδαίες προσωπικότητες όπως τον Αρσάκη, το Σίνα, τον Ζάππα κ.α.  Είναι δικαίωμα του καθενός να πιστεύει και να ανήκει όπου θέλει, δεν μπορούμε να κάνουμε κανέναν να αισθανθούν έλληνας  με το ζόρι, ούτε να έχουμε μια «επιδοτούμενη μειονότητα», ως μέλη όμως της ίδιας κοινότητας, εκφράζομαι την απογοήτευση για την μειοψηφία (όπως θέλουμε να πιστεύουμε) εκείνων των βλάχων που επιβεβαιώνουν τα γνωστά ρητά με τα οποία δε θα αναφέρουμε γιατί δε συμφωνούμε.  

από: borioipirotis.blogspot.gr