Με τη συμμετοχή και της BP η κατασκευή του αγωγού TAP (Ελλάδα-Αλβανία-Ιταλία) ~ Βορειοηπειρωτικά

Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2012

Με τη συμμετοχή και της BP η κατασκευή του αγωγού TAP (Ελλάδα-Αλβανία-Ιταλία)

ΤΟ σχέδιο κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέσει τη βορειοανατολική Ελλάδα με τη νότια Ιταλία, μέσω Αλβανίας, παίρνει άλλη διάσταση μετά την απόφαση των δύο μεγάλων εταιριών πετρελαίου, BP και TOTAL, να συμμετάσχουν στη χρηματοδότηση του έργου. Τη συμμετοχή της δήλωσε και η εταιρία του Αζερμπαϊτζάν SOCAR.
Όπως ανακοίνωσε χθες η κοινοπραξία Τrans Adriatic Pipeline, που διαχειρίζεται το έργο TRANSADRIATIC, οι εταιρίες BP, TOTAL και SOCAR συμφώνησαν να συμμετάσχουν στη χρηματοδότηση της κατασκευής του αγωγού.
Το έργο αυτό έχει εμπλακεί σ' έναν μεγάλο αγώνα με αντίπαλο το σχέδιο NABUCCO ως προς το άνοιγμα μιας νότιας διαδρομής για το φυσικό αέριο που προέρχεται από την Κασπία. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στα μέσα του 2013.
Η ανακοίνωση της TAP διευκρινίζει ότι η συμφωνία που υπέγραψαν οι 3 εταιρίες με τους μετόχους του έργου, η ελβετική EGL, η νορβηγική STATOIL και η γερμανική E.ON RUHRGAS, περιλαμβάνει επίσης την επιλογή να αποκτήσουν οι BP, TOTAL, SOCAR μέχρι και το 50% του κεφαλαίου του έργου.
Το έργο προβλέπει την κατασκευή αγωγού από τα ελληνοτουρκικά σύνορα που θα διασχίζει τη βόρεια Ελλάδα και την Αλβανία για να καταλήξει περνώντας από την Αδριατική στη νότια Ιταλία (Pouilles). Στόχος της TAP είναι να αξιοποιηθεί το τεράστιο κοίτασμα αερίου του Shah Deniz II στην Κασπία.
Στα τέλη Ιουνίου, η BP είχε ανακοινώσει ότι απέρριψε το σχέδιο που προβλέπει την κατασκευή του αγωγού SEEP μεταξύ της Τουρκίας και της Αυστρίας και διατηρεί το σχέδιο ΝΑBUCCO (δυτικό σκέλος), το οποίο συνδέει την Αυστρία και τη Γερμανία μέσω Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας. Το ανατολικό σκέλος του NABUCCO προβλέπει  τη σύνδεση του Ιράν και του Αζερμπαϊτζάν με την Ευρώπη μέσω Τουρκίας

από:  Express.gr