Μακάβρια υπόθεση απάτης: Νεκροί με πλαστά πιστοποιητικά ταξίδευαν από Ελλάδα σε Αλβανία ~ Βορειοηπειρωτικά

Πέμπτη, 9 Αυγούστου 2012

Μακάβρια υπόθεση απάτης: Νεκροί με πλαστά πιστοποιητικά ταξίδευαν από Ελλάδα σε Αλβανία

Με μια μακάβρια υπόθεση απάτης έχουν έρθει αντιμέτωποι οι υπάλληλοι του τελωνείου της Κακαβιάς, αλλά και οι δικαστικές αρχές των Ιωαννίνων, αφού αμφότερες οι υπηρεσίες έχουν γίνει αποδέκτες της σχετικής καταγγελία. Αυτή αφορά ένα γραφείο κηδειών από την Αθήνα, το οποίο είναι αλβανικής ιδιοκτησίας και σύμφωνα με τα στοιχεία, μεταφέρει νεκρούς για ταφή στην Αλβανία, με πλαστά δικαιολογητικά.

Τις καταγγελίες έχουν κάνει εργολάβοι κηδειών από την Αθήνα, οι οποίοι βλέπουν το συνάδελφό τους να «σπάει» τις τιμές καθώς ζητάει περίπου 20% μικρότερα ποσά σε σχέση με τα συνηθισμένα, από τους συγγενείς των εκλιπόντων. Το «κόλπο» έγκειται στο γεγονός ότι ο συγκεκριμένος εργολάβος δεν κάνει ταρίχευση, η οποία προβλέπεται από το νόμο για τους νεκρούς που μεταφέρονται για ταφή στο εξωτερικό. Ετσι, γλιτώνει τα απαιτούμενα ποσά τα οποία κυμαίνονται από 200 έως 400€, ανάλογα με το αν η διαδικασία θα γίνει από ιατροδικαστές του Δημοσίου ή ιδιώτες.

Η παρανομία συνίσταται στο γεγονός ότι για περάσει το συνοριακό έλεγχο, ο εργολάβος παρουσίαζε σύμφωνα  πάντα με τις καταγγελίες, πλαστά πιστοποιητικά στις τελωνειακές αρχές, με υπογραφές ιατροδικαστών σε πιστοποιητικά ταρίχευσης εν αγνοία τους, ενώ δεν είχαν δει ποτέ το πτώμα. Τέτοιο περιστατικό έχει καταγγελθεί και τις τελευταίες μέρες στις υπηρεσίες της Ηπείρου.

Η καταγγελία έφτασε στο τελωνείο της Κακαβιάς μόλις την περασμένη Δευτέρα, ότι δηλαδή ερχόταν προς τα εκεί νεκροφόρα με πλαστό πιστοποιητικό ταρίχευσης νεκρού, με κατεύθυνση την Αλβανία ώστε να γίνει εκεί η ταφή, στον τόπο καταγωγής του νεκρού. Το τελωνείο πήρε την καταγγελία και την έχει μεταβιβάσει στις δικαστικές αρχές, ενώ παράλληλα έχει ζητήσει τη διερεύνηση και των υπολοίπων συνοδευτικών εγγράφων.

Και άλλες καταγγελίες

Ο διευθυντής του τελωνείου Μιχάλης Στεφάνου, λέει στον «Η.Α.» ότι η καταγγελία έφτασε με φαξ στο τελωνείο, από την Αθήνα. «Έχω δώσει ήδη εντολή στο δικαστικό να ερευνήσει την υπόθεση, για να διαπιστωθεί εάν είναι και άλλα συνοδευτικά έγγραφα πλαστά» τονίζει. Σημειώνει επίσης ότι άλλη καταγγελία επίσημη, δεν έχει φτάσει υπόψη του, ωστόσο ο ίδιος γνωρίζει ότι έχουν γίνει τηλεφωνικές καταγγελίες, ανώνυμες, στους υπαλλήλους της υπηρεσίας. «Έδωσα εντολή για να γίνεται πιο αυστηρός έλεγχος στα χαρτιά, καθώς εκτός από τα πιστοποιητικά υπάρχουν και τα δελτία αποστολής όπου φαίνεται ότι καταβάλλεται ο ΦΠΑ κ.λπ.». Η διαδικασία «επαναπατρισμού νεκρού» όπως αποκαλείται, είναι ιδιαίτερα αυστηρή και διέπεται από ευρωπαϊκή νομοθεσία. Είναι επίσης ιδιαίτερα κοστοβόρα, καθώς ξεκινάει από 1.600€ και μπορεί να ξεπεράσει και τα 2.000€.

πηγή: Εφημερίδα Ηπειρωτικός Αγών