Η καλοσύνη των ξένων ~ Βορειοηπειρωτικά

Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Η καλοσύνη των ξένων

Από τον
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΙΑΚΟ 
για την εφημερίδα Δημοκρατία

Το υπόβαθρο του περιστατικού με τους Αλβανούς που πυροβολούσαν τη γαλανόλευκη είναι τόσο προφανές που ουδείς το αντελήφθη!

Απο πολλούς θεωρητικούς της λογοτεχνίας θεωρείται ότι ο Εντγκαρ Αλαν Πόε είναι ο «ιδρυτής» του είδους των «αστυνομικών ιστοριών». Το εναρκτήριο λάκτισμα δόθηκε με τρία διηγήματα που τυπωθήκαν σε περιοδικά από το 1841 έως το 1845. Αυτά τα θρυλικά διηγήματα ήταν «Οι φόνοι της οδού Μοργκ», «Το μυστήριο της Μαρι Ροζε» και -αυτο που μας ενδιαφέρει σήμερα- «Το κλεμμένο γράμμα». Στο τελευταίο πρωταγωνιστεί μια... επιστολή υπουργού προς τη βασίλισσα του,που κλάπηκε και υποτίθεται ότι την ψάχνουν οι Αρχές ολόκληρου κράτους.

Η επιστολή «ανακαλύπτεται» από τον επιθεωρητή Ντιπέν και το αξιοπερίεργο είναι ότι δεν έχει αφαιρεθεί. Η βασίλισσα την έχει κρύψει (αφού το περιεχόμενό της την εκθέτει ηθικά) στο δυσκολότερο σημείο που μπορεί να φανταστεί κάποιος. Μπροστά στα μάτια όλων!

Ο δαιμόνιος επιθεωρητής λύνει το μυστήριο και σώζει τα προσχήματα με θαυμαστό τρόπο, που αξίζει να περιγράφει από το κείμενο του ίδιου του Πόε και όχι από τη στήλη. Γιατί προηγήθηκε ο εκτενής πρόλογος με το «Κλεμμένο γράμμα» που δεν κλάπηκε ποτέ; Για το προφανές!

Χάινριχ Χίμλερ

Η εισαγωγή έγινε για να παραλληλιστεί με τα στοιχεία που έχει δώσει στους Έλληνες ο ίδιος ο Αλβανός ναζί για το ποιόν του και επιμένουν με να τα αγνοούμε.

Στη φωτογραφία του συλληφθέντος Αλβανού παρακρατικού (ως οικονομικό μετανάστη θα τον οίκτιραν και το κόμμα του κυρίου Φανούρη
και ο ΣΥΡΙΖΑ) βλέπουμε να φιγουράρει στο πέτο του το έμβλημα των Ες Ες, «85». Αλβανός Ες Ες δεν αποτελεί ανέκδοτο» κατά το παλαιότερο «τουρίστας», αλλά ιστορική πραγματικότητα. Στις 17 Απριλίου 1944 δημιουργήθηκε μια μονάδα Ες Ες αποτελούμενη αποκλειστικά από Αλβανούς, με την ονομασία 21 Waffen-Gebirgs-Division Der SS Skanderderg. Χαριν συντομίας,οι πρόγονοι της κυρίας Μέρκελ αλλά και του Σαλί Μπερισα τα έλεγαν «Σκεντέρμπεου».

Σημειωτέον, ο Σκεντέρμπεης είναι ο εθνικός ήρωας των Αλβανών, παρότι Έλλην στην καταγωγή (Γεώργιος Καστριώτης). Ιδρύθηκαν με πρωτοβουλία του αρχιτέκτονα του Ολοκαυτώματος Χάινριχ Χίμλερ και ασχολήθηκαν με δραστηριότητες όπως: πυρπολήσεις χριστιανικών ναών, κλοπές, δολοφονίες, εκτελέσεις, βιασμοί και άλλα παραβατικά,που συνοδεύουν πάντοτε τις εναλλασσόμενες γενεές των δυσώνυμων ανθελλήνων.

Δεν είναι απορίας άξιον που κανείς δεν πρόσεξε τούτο το... κλεμμένο γράμμα;