Συνέντευξη προξένου Αργυροκάστρου στην εφημερίδα «Γκαζέτα Σκιπτάρε» ~ Βορειοηπειρωτικά

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Συνέντευξη προξένου Αργυροκάστρου στην εφημερίδα «Γκαζέτα Σκιπτάρε»

-τα μεγάλα πολιτικά κόμματα πρέπει να απομονώσουν τις ακραίες φωνές

-θέμα που σχετίζεται με την οικονομική κρίση το κόψιμο των συντάξεων ΟΓΑ

Συνέντευξη στη γνωστή ανθελληνική εφημερίδα «Γκαζέτα Σκιπτάρε» παραχώρησε ο πρόξενος  Αργυροκάστρου κ. Νικόλαος Κοτροκόης. Ο κ Κοτροκόης, όπως συμβαίνει άλλωστε με την πλειοψηφία των διπλωματών και πολιτικών, θεωρεί πως οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία είναι πολύ καλές και πως χρειάζονται περαιτέρω ανάπτυξη.
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου πως ποια κριτήρια εκτιμά ότι πρέπει να εκπληρώσει η Αλβανία για την ΕΕ, ο κ. Κοτροκόης επανέλαβε  όσα κατά καιρούς έχουμε ακούσει και από άλλους, αναφερόμενος βέβαια στο δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού των μειονοτικών, παραλείποντας όμως να αναφερθεί στην περυσινή απογραφή φάρσα καθώς και στην υπό εξέλιξη απογραφή της Ομόνοιας.
«Για την Ελλάδα, είπε ο Κοτροκόης, σημαντική παράμετρος ως εκπλήρωση για το στάτους της ΕΕ είναι και παραμένει ο σεβασμός και η αναγνώριση των δικαιωμάτων της εθνικής ελληνικής μειονότητας που ζει στην Αλβανία. Θα θέλαμε ώστε το αλβανικό κράτος να αναγνωρίσει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού των μειονοτικών και όλων των πολιτών που έχουν ελληνική εθνικότητα να δηλωθούν ως τέτοιοι όχι μόνο στις μειονοτικές περιοχές, αλλά σε όλη τη χώρα. Οι ελληνικές αρχές ζητούν να τους δοθεί το δικαίωμα να είναι ελεύθεροι να δηλώνουν πως είναι αλβανοί πολίτες  με ελληνική εθνικότητα. Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι το περιεχόμενο των βιβλίων της ιστορίας και γεωγραφίας. Αυτά τα βιβλία θα πρέπει να αντανακλούν την σημερινή πραγματικότητα και εξελίξεις και όχι να καλλιεργούν εθνικισμό που δηλητηριάζουν τις σημερινές γενιές…»
Κληθείς να σχολιάσει την Ερυθρόμαυρη Συμμαχία «που έχει καταγγείλει τη συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα ανάμεσα στην ΑΛβανία και την Ελλάδα», ο κ. Κοτροκόης είπε πως «Δεν μπορώ να δώσω συμβουλές στο αλβανικό πολιτικό σύστημα, μπορώ να εκφράσω όμως την πεποίθησή μου πως υποχρέωση της πολιτικής και των μεγάλων πολιτικών κομμάτων στη χώρα είναι η απομόνωση αυτών των ακραίων φωνών, γιατί αυτοί οι άνθρωποι εμποδίζουν την ένταξη της Αλβανίας και δεν επιτρέπουν τη συνεργασία ανάμεσα στις δυο χώρες».
Τέλος ο πρόξενος Αργυροκάστρου απαντώντας στην ερώτηση σχετικά με το θέμα που προέκυψε με το κόψιμο των συντάξεων του ΟΓΑ, αν και οι συντάξεις πάνε χρόνια που κόβονται στους Βορειοηπειρώτες, το συνέδεσε με τη σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.
«Αυτό ένα θέμα που έχει σχέση με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, είναι δε μέρος των μεταρρυθμίσεων και των μέτρων που έλαβαν τα τρία μεγάλα πολιτικά κόμματα για να βγάλουν τη χώρα από αυτήν την κρίση. Έως τώρα έχουν γίνει περικοπές στις συντάξεις, εάν όμως είναι και η μειονότητα μέρος των μεταρρυθμίσεων, αυτό πρέπει να γίνει αποδεκτό».

από: www.deropoli.com