Κόσοβο-Σερβία: Τον Οκτώβριο έναρξη πολιτικού διαλόγου Πρίστινας-Βελιγραδίου ~ Βορειοηπειρωτικά

Τρίτη, 7 Αυγούστου 2012

Κόσοβο-Σερβία: Τον Οκτώβριο έναρξη πολιτικού διαλόγου Πρίστινας-Βελιγραδίου

Οι πρωθυπουργοί του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι και της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς θα διεξάγουν τον πολιτικό διάλογο Πρίστινας – Βελιγραδίου, που αναμένεται να αρχίσει τον Οκτώβριο και να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας της Πρίστινας «Κόχα Ντιτόρε».
Η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Κάθριν 'Αστον, σε στενή συνεργασία με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, προετοιμάζει «πλατφόρμα εξομάλυνσης των σχέσεων Κοσόβου – Σερβίας», την οποία πρέπει να αποδεχθούν οι δύο πρωθυπουργοί, τονίζεται στο δημοσίευμα.
Η «Κόχα Ντιτόρε», επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, σημειώνει ότι ο διάλογος πρόκειται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο και ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την ολοκλήρωσή τους έως το τέλος του χρόνου.
Οι κ.κ. 'Αστον και Κλίντον θα είναι εγγυήτριες και θα έχουν διαμεσολαβητικό ρόλο στην υλοποίηση των συμφωνιών που θα καταστήσουν δυνατή την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, χωρίς να είναι αναγκαία επίσημη αναγνώριση του Κοσόβου από την πλευρά της Σερβίας, τονίζεται στο δημοσίευμα.
Επιπλέον, αναφέρεται ότι μπορεί να υπάρξει επίσημη συνάντηση της προέδρου του Κοσόβου Ατιφέτα Γιαγχιάγκα και του προέδρου της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, καθώς, όπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές, μπορεί να διεξαχθεί συμβολικά κατά την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας για τη συνολική διαχείριση των διοικητικών συνόρων.
«Μετά τη συνάντηση των προέδρων της Σερβίας και του Κοσόβου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των δύο πρωθυπουργών που θα οδηγήσει στην επίτευξη συμφωνίας» υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα της «Κόχα Ντιτόρε».

ΑΠΕ