Μετά τη «σφράγιση» των συνόρων στον Εβρο, οι λαθρομετανάστες εισέρχονται από τη θάλασσα ~ Βορειοηπειρωτικά

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Μετά τη «σφράγιση» των συνόρων στον Εβρο, οι λαθρομετανάστες εισέρχονται από τη θάλασσα


Ανοιξε ξανά η «πύλη» του Αιγαίου

Του Γιαννη Σουλιωτη
Εντυπωσιακή αύξηση της ροής παράνομων μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου καταγράφεται μετά την ενίσχυση της αστυνόμευσης στα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας, στον Εβρο. Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, σε Σύμη, Φαρμακονήσι, Σάμο και Λέσβο έχουν συλληφθεί συνολικά 146 παράνομοι μετανάστες, αριθμός σημαντικά μεγαλύτερος συγκρινόμενος π.χ. με τους 68 αλλοδαπούς που συνελήφθησαν στα Δωδεκάνησα το α΄ εξάμηνο του έτους. Μόλις χθες συνελήφθησαν 40 παράνομοι μετανάστες στη Σύμη (κυρίως Αφγανοί, Σύροι και υπήκοοι Παλαιστίνης) και 39 στο Φαρμακονήσι (κυρίως Αφγανοί) προερχόμενοι από τα απέναντι τουρκικά παράλια. Την ίδια στιγμή, στον Εβρο η εικόνα μετά την εφαρμογή του σχεδίου «Ξένιος Ζευς» είναι εντυπωσιακά διαφοροποιημένη σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν. Για παράδειγμα, ενώ στις 2 Αυγούστου είχαν συλληφθεί για παράνομη είσοδο 447 αλλοδαποί, το διήμερο 25 και 26 Αυγούστου συνελήφθησαν συνολικά μόλις... 2 παράνομοι μετανάστες, ενώ μηδενικές συλλήψεις καταγράφηκαν στις 22 Αυγούστου.
Μιλώντας χθες στην «Κ» αξιωματικός της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου επιβεβαίωσε ότι «πράγματι το τελευταίο δεκαήμερο παρατηρούνται αυξημένες ροές μεταναστών από την Τουρκία» και προσέθεσε ότι «έρχονται συνήθως με μικρές φουσκωτές βάρκες ή ακόμα και κολυμπώντας». Ενδεικτικά, στις 24 Αυγούστου ταχύπλοο σκάφος προερχόμενο από την Τουρκία αποβίβασε στο Φαρμακονήσι 9 αλλοδαπούς και επέστρεψε στα τουρκικά παράλια. Σε άλλη περίπτωση, οι 4 Σύροι που στις 17 Αυγούστου συνελήφθησαν στη Μυτιλήνη ταξίδεψαν από την Τουρκία με μικρή πλαστική βάρκα. Με φουσκωτή λέμβο έφτασαν στο Βαθύ της Σάμου και οι 7 Αφγανοί που εντοπίστηκαν στις 14 Αυγούστου.
Οι προβλέψεις των τοπικών αξιωματούχων σχετικά με την εξέλιξη του φαινομένου είναι μάλλον ανησυχητικές. Σύμφωνα μάλιστα με τον Περιφερειάρχη Δωδεκανήσου, Γιάννη Μαχαιρίδη, στα τουρκικά παράλια έχουν ήδη συγκεντρωθεί χιλιάδες αλλοδαποί που τις επόμενες ημέρες θα επιχειρήσουν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα. «Ηταν αναμενόμενο ότι «σφραγίζοντας» τον Εβρο το πρόβλημα θα μετατοπιζόταν εκ νέου στο Ανατολικό Αιγαίο, όπως συνέβαινε πριν από μερικά χρόνια» δήλωσε στην «Κ» ο κ. Μαχαιρίδης. Ο ίδιος μάλιστα υποστήριξε ότι η κατάσταση, π.χ., στη Σύμη είναι εκρηκτική, καθώς «εν μέσω τουριστικής περιόδου στον περίβολο του Αστυνομικού Τμήματος κρατούνται περισσότεροι από 60 παράνομοι μετανάστες, ανάμεσα στους οποίους και παιδιά».
Στο μεταξύ, μιλώντας χθες στη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, επανέλαβε ότι η διαπραγμάτευση για την αναθεώρηση της συνθήκης «Δουβλίνο ΙΙ» «διαμορφώνεται επί τα χείρω, καθώς διατηρεί αναλλοίωτο το στοιχείο της ευθύνης για την πρώτη χώρα εισδοχής, δίχως κανένα επωφελές για την Ελλάδα αντάλλαγμα». Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο κ. Δένδιας αποκάλυψε ότι στόχος του είναι να ζητήσει αύξηση της χρηματοδότησης από την Ε.Ε. των δράσεων για την παράνομη μετανάστευση από 80% που είναι σήμερα στο 95%.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ