ΥΣΤΕΡΙΚΟΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ~ Βορειοηπειρωτικά

Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2012

ΥΣΤΕΡΙΚΟΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Ο επικίνδυνος λαϊκισμός του σοσιαλιστικού κόμματος της Αλβανίας
Οργανώσεις και φορείς ασχολούνται σε καθημερινή βάση με το θέμα των Τσάμηδων και τα όνειρα για τη Μεγάλη Αλβανία

Tου Σωτήρη Σιδέρη από τη νέα εφημερίδα Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ, μόνο στο borioipirotika

Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία αποτελούν μια σύνθετη κατάσταση με διαρκή σκαμπανεβάσματα, άλλοτε είναι θετικές, άλλοτε γίνονται βήματα οπισθοδρόμησης, ενώ και οι εντάσεις στο διπλωματικό επίπεδο αλλά και στο κοινωνικό, λόγω του μεταναστευτικού, δεν έλειψαν ποτέ.

Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα, στην προσπάθειά της να διασφαλίσει τα δικαιώματα της μειονότητας και να θέσει τις βάσεις για θετικές σχέσεις σε μακρόχρονη βάση, υποστήριξε την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και υπέγραψε πριν από τρία χρόνια συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες, της ΑΟΖ περιλαμβανομένης, μια συμφωνία που ποτέ δεν κυρώθηκε από τα Κοινοβούλια των δύο χωρών, μετά την αρνητική απόφαση του αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Μεταναστευτικό
Το κλίμα στην Αλβανία είναι πρωτοφανές για τη χώρα μας. Ανθελληνισμός που ξεκινά από το μεταναστευτικό, τη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες που μεγάλο μέρος του Τύπου και του σοσιαλιστικού κόμματος τη χαρακτηρίζει προδοτική, εμποδίζοντας έτσι τον Σαλί Μπερίσα να κάνει το παραμικρό βήμα. Παράλληλα, μεγάλο μέρος του Τύπου, διάφορες οργανώσεις και φορείς έχουν σε καθημερινή βάση σχεδόν το θέμα των Τσάμηδων και τα όνειρα για Μεγάλη Αλβανία, ενώ απροκάλυπτη είναι η προσπάθεια για τη δημιουργία εχθρικού κλίματος έναντι της ελληνικής μειονότητας, που έως έναν βαθμό έχει ήδη αποτελέσματα. Κοινός παρονομαστής είναι ο ανθελληνισμός, που δεν έχει καμία βάση, δεν έχει καμία δόση αλήθειας, απλώς αποτελεί πολιτική κατασκευή η οποία πλέον έχει ξεφύγει έως έναν βαθμό από τον πολιτικό έλεγχο και έχει αποκτήσει αυτόνομη δυναμική. Ας σημειωθεί ότι, σύμφωνα με νομικές πηγές που γνωρίζουν απ ’έξω και ανακατωτά την ελληνοαλβανική συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες, τονίζουν πως από επιστημονικής πλευράς η συμφωνία είναι άψογη, είναι σύμφωνη με το Δίκαιο της θάλασσας και σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε ετεροβαρής, εις βάρος δηλαδή των αλβανικών συμφερόντων.

Όλα αυτά συνθέτουν την εικόνα της χώρας που ζει μεταξύ σταθερότητας και αποσταθεροποίησης, με μεγάλα οικονομικά προβλήματα, με αρνητική πορεία 0)ς προς την ένταξή της στην Ε.Ε. και με ένα πολιτικό σύστημα το οποίο λειτουργεί σε απόλυτη πόλωση και με σκληρές, χωρίς όρια, αντιπαραθέσεις. Έτσι εκκολάπτεται ένα πρόβλημα όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά για όλη τη βαλκανική. Το θέμα των θαλάσσιων ζωνών επανήλθε στο προσκήνιο με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλου στην Ιταλία για την προώθηση του αγωγού ΤΑΡ, που θα διέρχεται από την Ελλάδα,
την Αλβανία και την Ιταλία για να προμηθεύει με φυσικό αέριο την Κεντρική Ευρώπη. Στα Τίρανα έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η Ελλάδα θα επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες, κάτι που η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συμβεί, εδώ και τρία χρόνια, απλώς περιμένει την κύρωσή της από την αλβανική Βουλή. Στην υπόθεση αυτη, ο αρνητικός πρωταγωνιστής είναι το σοσιαλιστικό κόμμα, το οποίο έχει εγκλωβίσει τον Μπερίσα στην επιθετική ρητορική του. Αλλά και το ίδιο το σοσιαλιστικό κόμμα είναι εγκλωβισμένο σε ένα κλίμα εθνικισμού, καθώς προσεταιρίστηκε διάφορες ομάδες στην προσπάθειά του να δημιουργήσει μέτωπο κατά του Μπερίσα, και τώρα δεν μπορεί να τις ελέγξει.

Ο πρωθυπουργός Σ. Μπερίσα έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα την ελληνική κυβέρνηση ότι θα αντιμετωπιστεί η εκκρεμότητα με την κύρωση της συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες, όμως έως τώρα δεν έχει συμβεί. Η αλλαγή του
σκηνικού ομως με τη συμμέτοχη των τριών χωρών στον αγωγό ΤΑΡ ενδέχεται να επισπεύσει τις εξελίξεις και να κυρωθεί τελικά η συμφωνία, αν επικρατήσει η λογική και όχι ο παραλογισμός.

Μικροκομματικά παιχνίδια λόγω των εκλογών
Τον Ιούνιο του 2013 αναμένεται να πραγματοποιηθούν βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία και, σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματών, οι σχέσεις με την Ελλάδα αναμένεται νσ κυριαρχήσουν. Η αρνητική εικόνα για τη χώρα μας είναι κατασκευασμένη για πολιτικούς και μικροκομματικούς λόγους, τονίζει η ίδια πηγή, η οποία ωστόσο σημειώνει ότι οι τελευταίες ελληνικές κυβερνήσεις έχουν αποστασιοποιηθεί από την ανάγκη να αναλαμβάνουν διπλωματικές πρωτοβουλίες, τουλάχιστον στην περιοχή μας, με στόχο και τα ελληνικά συμφέροντα να διασφαλιστούν και να ενισχυθεί ο διάλογος και η συνεργασία.

Διμερείς σχέσεις
Αυτή η πολιτική πρέπει να εφαρμοστεί στην Αλβανία στο πολλαπλάσιο, τονίζει η ίδια πηγή, που υπογραμμίζει την ανάγκη η χώρα μας να κινηθεί και στο πολιτικό και στο διπλωματικό επίπεδο επανασχεδιάζοντας σημεία των διμερών σχέσεων. Κινητικότητα πρέπει να επιδεΐξουν και τα πολιτικά κόμματα, καθώς οι επαφές μεταξύ ελληνικών και αλβανικών κομμάτων είναι σχεδόν ανύπαρκτες.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα θα πρέπει να κινητοποιηθεί συζητώντας με τους Αλβανούς όλων των Βαλκανίων στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, ώστε μέσα από τον επανασχεδιασμό μιας βαλκανικής πολιτικής προσαρμοσμένης στα νέα δεδομένα, που θα περιλαμβάνει και το θέμα του Κοσόβου, να επηρεάσει θετικά τις εξελίξεις στην περιοχή.
Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι σύντομα θα υπάρξει κινητικότητα σε πολλά επίπεδα και στα Βαλκάνια. Η κρίση στην Ευρώπη, η ήδη επιβαρυμένη οικονομικά περιοχή μας και το ενεργειακό θα δημιουργήσουν εκ των πραγμάτων την ανάγκη για συνεννόηση. Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα, επικεντρωμένη στην κρίση εδώ και δύο χρόνια τουλάχιστον, απλώς συντηρεί τις σχέσεις της με τις χώρες της περιοχής. Επειδή όμως η στασιμότητα είναι εξίσου επικίνδυνη με τη λάθος κινητικότητα, είναι προφανές ότι θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες προς τη σωστή κατεύθυνση. Γιατί, αν αφεθούν τα πράγματα ως έχουν, το μέλλον των ελληνοαλβανικών σχέσεων θα είναι τουλάχιστον γκρίζο.