Βαλκάνια: Περιορισμοί στις έρευνες φυσικού αερίου ~ Βορειοηπειρωτικά

Σάββατο, 7 Ιουλίου 2012

Βαλκάνια: Περιορισμοί στις έρευνες φυσικού αερίου

Μορατόριουμ στις άδειες έρευνας φυσικού αερίου αναμένεται να επιβάλουν η Τσεχία και η Ρουμανία, ακολουθώντας τα χνάρια της Βουλγαρίας.

Η κίνηση αυτή αιτιολογείται επίσημα από τις περιβαλλοντικές βλάβες που προκαλούν διάφορες νέες μέθοδοι εξόρυξης και η προσωρινή απαγόρευση θα επιτρέψει στα κράτη να ανανεώσουν τη νομοθεσία τους, ορίζοντας με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τις επιτρεπτές παρεμβάσεις και έρευνες.

Η κίνηση αυτή αναμένεται να πλήξει ιδιαίτερα τις αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, αφού το μορατόριουμ ουσιαστικά θα ακυρώσει κάθε τρέχουσα έρευνα και θα παγώσει, για το άμεσο τουλάχιστον μέλλον, την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Πάντως, όπως επισημαίνουν Ινστιτούτα για την ενεργειακή πολιτική, η κίνηση αυτή αναμένεται να ικανοποιήσει τους Ρώσους, οι οποίοι θα συνεχίσουν τις έρευνες στην Πολωνία, η οποία βασίζεται ιδιαίτερα στην Gazprom.

Αντίθετα, οι Δυτικοί θα μείνουν πίσω στον αγώνα του φυσικού αερίου, ειδικά σε μια περίοδο που η ενεργειακή αυτονομία αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα στη διπλωματία.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ