Ιωάννινα: Νέο «πρόσωπο» απέκτησε το Μουσείο Αλή Πασά στο Νησί ~ Βορειοηπειρωτικά

Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2012

Ιωάννινα: Νέο «πρόσωπο» απέκτησε το Μουσείο Αλή Πασά στο Νησί

Εγκαινιάστηκε χθες, εμπλουτισμένο με τη συλλογή Ραπακούση

• Πόλο έλξης τουριστών αναμένεται να αποτελέσουν το ανακαινισμένο Μουσείο του Αλή Πασά στο Νησί και το νέο Μουσείο Επαναστατικής Περιόδου που άνοιξαν χθες επίσημα τις πύλες τους.
Το Μουσείο Αλή Πασά στεγάζεται στον ίδιο χώρο όπου λειτουργούσε μέχρι σήμερα, στον οποίο εξάλλου γράφτηκε και ο επίλογος της ζωής του Αλή Πασά. Με τη διαφορά ότι τα εκθέματα στις αίθουσές του έχουν εμπλουτιστεί με αντικείμενα της συλλογής Φώτη Ραπακούση, κυρίως όπλα, γιαταγάνια και σπαθιά, που χρονολογούνται απ’ το 1780 ως το 1820, μερικά απ’ τα οποία ιδιαίτερης καλλιτεχνικής αξίας. Στον ίδιο περίβολο με το Μουσείο Αλή Πασά λειτουργεί πλέον και το Μουσείο Επαναστατικής Περιόδου, στις αίθουσες του οποίου φιλοξενούνται αποκλειστικά εκθέματα της συλλογής Ραπακούση. Μέσω αυτών προβάλλονται γνωστές αλλά και άγνωστες πτυχές της τοπικής ιστορίας των Ιωαννίνων.

Τα χθεσινά εγκαίνια
Πλήθος κόσμου, κάτοικοι του Νησιού, επισκέπτες και πολλοί επίσημοι έδωσαν το «παρών» χθες στα εγκαίνια των ανακαινισμένων Μουσείων. Τον αγιασμό έκανε ο Ηγούμενος της Μονής Ελεούσας π. Φιλόθεος Δέδες, ο οποίος ευχήθηκε καλή λειτουργία στα Μουσεία. Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νήσου Άρης Λιούμπος  παίρνοντας το λόγο τόνισε πως ο Φώτης Ραπακούσης έφτιαξε στο Νησί με εκθέματα της ιδιωτικής του συλλογής ένα Μουσείο – στολίδι και ευχαρίστησε τη Μητρόπολη Ιωαννίνων για την παραχώρηση των κελιών του Αγίου Παντελεήμονα.

Ο Τάσος Παπασταύρος
Ο πρώην δήμαρχος Ιωαννίνων και ιστορικός ερευνητής Τάσος Παπασταύρος που συνέβαλε σημαντικά στην ανακαίνιση των Μουσείων στο Νησί αναφέρθηκε εκτενώς στην πρωτοβουλία και τις διαδικασίες για την ανακατασκευή τους, τονίζοντας πως αυτά είναι πλέον αντάξια του χώρου και της ιστορίας τους. Ο κ. Παπασταύρος τόνισε με έμφαση πως όλα τα εκθέματα που φιλοξενούνται στα Μουσεία κι αυτά που ανήκουν στην παλιά συλλογή και τα εκθέματα του κ. Ραπακούση είναι αυθεντικά, κάποια μάλιστα τεράστιας καλλιτεχνικής αξίας. «Ένα Μουσείο δεν είναι στατικό. Πρέπει να ανανεώνεται όταν υπάρχουν ευρήματα που αξίζει τον κόπο να εκτεθούν», σημείωσε ο πρώην Δήμαρχος, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα πως ο Φώτης Ραπακούσης δεν θα σταματήσει ούτε στιγμή να αναζητά κι άλλα εκθεσιακά ευρήματα που θα βελτιώσουν ακόμη περαιτέρω την εικόνα του Μουσείου.

Ο Φίλιππας Φίλιος
Τέσσερα ήταν τα «κομμάτια» που συνέθεσαν τα ανακαινισμένα πλέον Μουσεία στο Νησί, ανέφερε από την πλευρά του ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος. Η Μητρόπολη Ιωαννίνων και ο Ηγούμενος π. Φιλόθεος Δέδες, ο Δήμος Ιωαννιτών, ο Τάσος Παπασταύρος μαζί με τις υπηρεσίες των Μουσείων και φυσικά ο Φώτης Ραπακούσης. Ο κ. Φίλιος τόνισε πως «σε ένα καταπληκτικό μέρος που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας έχουμε πλέον ένα πολύ σημαντικό σύμπλεγμα τριών εκθεσιακών χώρων (μαζί με το παρακείμενο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Φορέα Διαχείρισης της Παμβώτιδας)», προσθέτοντας πως «ενισχύοντας την ιστορία μας και τη μνήμη δίνουμε την ευκαιρία στους επισκέπτες να δουν κάτι ωραίο, ενώ παράλληλα ενισχύεται οικονομικά και το Νησί».
Ο κ. Φίλιος προανήγγειλε τη διοργάνωση τον επόμενο χρόνο ενός επιστημονικού συνεδρίου για τον Αλή Πασά που θα γίνει στο Νησί και εξέφρασε την ελπίδα μέσα στο 2013 να ολοκληρωθούν και τα βυζαντινά Μοναστήρια του Νησιού, που ήδη έχουν ενταχθεί σε χρηματοδοτικά προγράμματα απ’ το υπουργείο Πολιτισμού.

Ο Φώτης Ραπακούσης
Λαμβάνοντας το λόγο ο συλλέκτης Φώτης Ραπακούσης, χαρακτήρισε τον Τάσο Παπασταύρο ως… ηθικό αυτουργό του όλου εγχειρήματος και τόνισε πως ο ίδιος θα μείνει στο Νησί, όπου θα ασχολείται με το Μουσείο του, ανανεώνοντας τα εκθέματα που έχουν τοποθετηθεί σ’ αυτό και βελτιώνοντας διαρκώς τη συλλογή του. Για το Μουσείο Επαναστατικής Περιόδου ο κ. Ραπακούσης είπε πως «θέλουμε να δείξουμε στους επισκέπτες τη σχέση της ελληνικής επανάστασης με τον Αλή Πασά και τη σχέση του κράτους του με τις χώρες της Ευρώπης» και κατέληξε ευχαριστώντας όσους τον βοήθησαν στην προσπάθεια που κάνει και του Νησιώτες που τον δέχθηκαν στο Νησί ως δικό τους άνθρωπο!

Ο Αλέκος Καχριμάνης
Παρών την χθεσινή τελετή των εγκαινίων ήταν και ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του υπογράμμισε πως το «κράμα των Μουσείων που παραδίδεται στους επισκέπτες θα φέρει μόνο οφέλη στον πολιτισμό της περιοχής μας». Είναι αδικία το γεγονός ότι δεν έγινε νωρίτερα η σύμπτυξη της συλλογής Ραπακούση με το Μουσείο του Αλή Πασά, σημείωσε ο κ. Καχριμάνης, συγχαίροντας παράλληλα τον γνωστό Γιαννιώτη συλλέκτη για το έργο που προσφέρει. «Το Νησί θα κερδίσει από αυτή την υπόθεση», κατέληξε ο Περιφερειάρχης.
Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι αντιπεριφερειάρχες Παντελής Κολόκας και Οδυσσέας Πότσης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Παπαβρανούσης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο υπεύθυνος του Τομέα πολιτισμού του Δήμου Δημήτρης Παπαδόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι κ.α..
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ