Ρεπορτάζ: Η ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΚΤΕΛ ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ~ Βορειοηπειρωτικά

Κυριακή, 8 Ιουλίου 2012

Ρεπορτάζ: Η ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΚΤΕΛ ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑ ΤΟ ΟΡΓΙΟ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΦΕΡΝΕΙ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΟ «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ»

Νέες διαστάσεις λαμβάνει η τερατώδης κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας, και συγκεκριμένα στους γύρω δρόμους και πάνω στην πλατεία Καραϊσκάκη, όπου, κατά παράβαση κάθε έννοιας Δικαίου και αρχής ασφαλείας χιλιάδων πολιτών, Αλβανοί ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων επιβιβάζουν και αποβιβάζουν κόσμο πάνω στους δρόμους με κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των επιβατών και των διερχόμενων οδηγών από την οδό Δηληγιάννη και τους γύρω δρόμους.

Του Δ. Κεμπέ

Το δισέλιδο φωτογραφικό ρεπορτάζ του «Π», την περασμένη εβδομάδα, προκάλεσε την παρέμβαση του ΣΔΟΕ για το εύρος των φορολογικών παραβάσεων των ιδιοκτητών λεωφορείων και της Τροχαίας, η οποία ενημέρωσε για μία ακόμη φορά τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, αλλά, δυστυχώς, από το... ακέφαλο έως σήμερα πρώην υπουργείο Μεταφορών και Συγκοινωνιών τηρείται σιγή ιχθύος.

Αν μη τι άλλο, όπως προκύπτει ξεκάθαρα από τις νέες φωτογραφίες που δημοσιεύει σήμερα το «Π», ο νέος υπερυπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών, Κωστής Χατζηδάκης, οφείλει να ζητήσει εξηγήσεις από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου του και να διατάξει τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για τις συνθήκες υπό τις οποίες δόθηκαν αυτές οι άδειες.

ΝΕΑ ΕΓΓΡΑΦΑ
Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία του ρεπορτάζ, στις 15 Ιουνίου, η Διεύθυνση Μεταφορών μετά από επανειλημμένα αιτήματα της Τροχαίας Αθηνών απαντά, αναφέροντας -μεταξύ άλλων- το εξής εκπληκτικό: «Παρακαλούμε όπως μας γνωρίσετε τη σχετική νομοθεσία με τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία χώρων στάθμευσης λεωφορείων, καθώς και, εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά, εάν είναι αποδεκτή η στάθμευση λεοφορείου σε χώρο στάθμευσης μικρών οχημάτων»!

Η Διεύθυνση Μεταφορών, δηλαδή, που ενεργεί βάσει της νομολογίας του υπουργού Μεταφορών, ζήτησε από την Τροχαία να της «γνωστοποιήσει τη σχετική νομοθεσία»! Είναι προφανές ότι πρόκειται για σκανδαλώδη ενέργεια από την πλευρά των παραγόντων του υπουργείου, οι οποίοι μαζί με το έγγραφο έστειλαν και πίνακα με τις δηλωθείσες διευθύνσεις στάθμευσης των λεωφορείων. Στον πίνακα, όμως, αναγράφονται οι διευθύνσεις και όχι οι εταιρείες που τις έχουν δηλώσει ως έδρες τους!

Σε καμία από αυτές τις έδρες (για παράδειγμα. Δηληγιάννη 21, Δηληγιάννη 31-33, Βίκτωρος Ουγκώ 47 κ.λπ.) δεν επιτρέπεται η στάθμευση, πόσω μάλλον η επιβίβαση και η αποβίβαση πελατών λεωφορείων, ενώ βάσει της νομοθεσίας για να δημιουργηθεί τέτοιος σταθμός μεγάλων επιβατικών οχημάτων θα πρέπει να διαθέτει εισόδους και εξόδους για τα οχήματα, τουαλέτες για τους πελάτες και ένα σωρό ακόμη προϋποθέσεις. Να λειτουργεί, δηλαδή, όπως λειτουργούν όλοι οι σταθμοί μέσων μεταφοράς.


ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ
Οι συντάκτες του εγγράφου της Διεύθυνσης Μεταφορών πέφτουν σε τρομερές αντιφάσεις, αφού από τη μία ζητούν από την Τροχαία να τους κοινοποιήσει τον νόμο και από την άλλη τονίζουν, στο ίδιο κείμενο, το εξής: «Η προϋπόθεση ύπαρξης νόμιμου χώρου στάθμευσης λεωφορείων στην αφετηρία, καθώς και χώρου αναμονής με τουαλέτα ανδρών και γυναικών θεσπίστηκε με την υπουργική απόφαση Γ456/7383/531/12, η οποία εκδόθηκε από το υπουργείο μας και αφορά στους όρους και στις προϋποθέσεις χορήγησης αδειών διεθνών τακτικών λεωφορειακών γραμμών».

Δηλαδή, επικαλούνται τον νόμο και, στην ουσία, ζητούν από την Τροχαία να τους τον... επιβεβαιώσει! Οι γραφειοκρατικές αστειότητες δεν έχουν τελειωμό, καθώς σε ορισμένες από τις δηλωθείσες διευθύνσεις των αλλοδαπών τουριστικών πρακτόρων υπάρχουν πινακίδες για στάθμευση αναπήρων, ενώ οι τροχονόμοι καθημερινά, από τότε που μαζεύτηκαν στη Δηληγιάννη οι παράνομοι λεωφορειούχοι, τους κόβουν δεκάδες κλήσεις. «Τους έχω κάνει 15 μηνύσεις και εξώδικα, αλλά κανείς δεν ευαισθητοποιείται.

Τόσες φορές έχω στείλει εξώδικα στη Διεύθυνση Μεταφορών και, όμως, ουδέποτε έλαβα απάντηση* αναφέρει στο «Π» ο πρόεδρος της Ένωσης Διεθνών Επιβατικών Μεταφορών, Γιώργος Γεωργόπουλος.