Νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής από Αβραμόπουλο - Τι είπε για τα Ελληνοαλβανικά... ~ Βορειοηπειρωτικά

Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2012

Νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής από Αβραμόπουλο - Τι είπε για τα Ελληνοαλβανικά...

Την αλλαγή δόγματος στην εξωτερική πολιτική ανακοίνωσε ο νέος υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος από το βήμα της Βουλής.
Όπως είπε, θα συγκροτήσει λίαν συντόμως ειδική επιτροπή που θα απαρτίζεται από επιστήμονες, εμπειρογνώμονες, ανθρώπους της διανόησης που ζουν εντός και εκτός Ελλάδας, διπλωμάτες και επιχειρηματίες, με σκοπό να γίνει μια μελέτη εις βάθος για τον νέο ρόλο που θα πρέπει να παίξει η χώρα μας στον κόσμο. «Θα υιοθετήσουμε ένα νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής και για τον λόγο αυτό καλώ όλα τα κόμματα να βάλουν πίσω τη φοβική, εσωστρεφή ματιά της Μεταπολίτευσης» είπε. Ειδικότερα, ο κ. Αβραμόπουλος προανήγγειλε την οριοθέτηση όλων των θαλάσσιων ζωνών δίνοντας προτεραιότητα στην υφαλοκρηπίδα και τη χάραξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Ο κ. Αβραμόπουλος έπιασε έναν προς έναν τους γείτονές μας αναφέροντας επιγραμματικά τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούμε απέναντι τους.

■ Για την Τουρκία είπε: «Θα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να διατηρεί το casus beli (σ.σ.: η απειλή πολέμου, σε περίπτωση που επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα). Η απειλή αυτή πρέπει να αρθεί». Πρόσθεσε δε ότι το Κυπριακό αποτελεί πρωταρχικό εθνικό θέμα, αλλά τη στιγμή αυτή βρίσκεται πάλι σε τέλμα, επισημαίνοντας τη μονομερή στάση της Τουρκίας να μην αναγνωρίσει την προεδρία που ασκεί σήμερα η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

■ Για τη FYROM είπε ότι το ζήτημα του ονόματος «είναι θέμα σεβασμού του διεθνούς δικαίου και νομιμότητας. Τα Σκόπια διολισθαίνουν στη στάση της αδιαλλαξίας επιβαρύνοντας
το κλίμα των διμερών σχέσεων και ευχόμαστε να κυριαρχήσουν οι φωνές της σύνεσης».

■ Όσον αφορά την Αλβανία, σημείωσε ότι «θα υποστηρίξουμε αποφασιστικά την ευρωπαϊκή προοπτική», τονίζοντας ότι η Ελλάδα παραμένει ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής της, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα επιδιώξει την υλοποίηση της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί για τα θαλάσσια ύδατα.

■ Αναφορά  έκανε και στις ΗΠΑ. Χαρακτήρισε τις σχέσεις μας μαζί τους «στρατηγικής προτεραιότητας», ενώ για τις σχέσεις με τη Ρωσία είπε ότι θα επιδιώξουμε την ενίσχυσή τους σε όλους τους τομείς.

Συγκεκριμένα ο κ. Αβραμόπουλος είπε για την Αλβανία:

"...Με την Αλβανία υποστηρίζουμε αποφασιστικά την ευρωπαϊκή της προοπτική, ενώ η Ελλάδα παραμένει ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής και ο δεύτερος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της χώρας.
Η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο ανάπτυξης και ευημερίας, με σημαντικό παράγοντα στην προσπάθεια αυτή, την παρουσία της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία αλλά και των Αλβανών εργαζομένων στη χώρα μας.
Στο επόμενο διάστημα θα επιδιώξουμε την υλοποίηση της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί για την οριοθέτηση της θαλάσσιας ζώνης μεταξύ των δύο χωρών, η οποία έχει παγώσει σε συνέχεια της γνωστής απόφασης του Αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου..."

ενώ για το Κόσοβο είπε:

"...Η χώρα μας δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, τηρεί ωστόσο, ιδιαίτερα εποικοδομητική στάση και ενθαρρύνει εμπράκτως κάθε πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην υπέρβαση των προβλημάτων του παρελθόντος και στην οικοδόμηση ενός κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος για ολόκληρη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων..."

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ: