Δίπλα στους Β/ηπειρώτες Αμερικανοί Βουλευτές - Η Αλβανία απέτυχε να διεξάγει την απογραφή, δεν σεβάστηκε τα ανθρώπινα δικαιώματα... ~ Βορειοηπειρωτικά

Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2012

Δίπλα στους Β/ηπειρώτες Αμερικανοί Βουλευτές - Η Αλβανία απέτυχε να διεξάγει την απογραφή, δεν σεβάστηκε τα ανθρώπινα δικαιώματα...

Όπως μας ενημερώνει ο Πρόεδρος Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου, Παύλος Κοτρότσιος. Ενα ακόμη θετικό αποτέλεσμα ήρθε και πάλι να στηρίξει αυτή την φορά ένα από τα σημαντικά Εθνικά μας θέματα αυτό των Βορειοηπειρητών και την απογραφή τους στις πατρογονικές τους εστίες.
Είναι αποτέλεσμα της ενδελεχούς προσπάθειας σε όλα τα επίπεδα της Επιτροπής Εθνικών Θεμάτων του ΕΣΕ και γιατί όχι αφού πρέπει να γνωρίζετε, λίγων ατόμων που έχουν ακόμα την θέρμη να κρατούν την δάδα αναμμένη. Πρόκειται για τον πρόεδρο της Επιτροπής και Αντιπρόεδρο του ΕΣΕ κ. Χρηστάκη, τον άκνο καί πάντα πρώτο στα δρώμμενα της Ομογένειας Ελληνοαμερικανό δικηγόρο Γιώργο Χωριάτη, τον πρόεδρο του τοπικού τμήματος της ΑΧΕΠΑ κ Χρονάκη και τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου κ. Παύλο Κοτρότσιο που πάντα παρακινεί αλλά και συζητά τις εξελίξεις στα Εθνικά μας Θέματα.
"Οι προσπάθειες φίλοι πρέπει να συνεχιστούν μέχρι να βρεθεί λύση και σίγουρα εδώ πρέπει να ευχαριστησουμε την διοίκηση της Πανηπειρωτικής που έστω και αργοπορημένα μας έδωσε τις πληροφορίες για την παρούσα κατάσταση. Πάγια τακτική του ΕΣΕ ειναι να συμβουλεύετε τις Ομοσπονδίες που διαχειρίζονται το θέμα." - Αναφέρει ο κ.Κοτρότσιος.

Ακολουθεί η Ελληνική μετάφραση (από τη σελίδα μας) της επιστολής των δύο Αμερικανών Ομοσπονδιακών Βουλευτών Αντριους καί Μακγκόβερν σχετικά με την απογραφή στη Βόρειο Ηπειρο. (υπάρχουν ενεργά λινκ σε ονόματα και ιδρύματα που παραπέμπουν στο wikipedia για να γίνει αντιληπτή η ιδιότητά τους)

Congress of the United states
Washington, BC 20515
July 2,2012
The Honorable Philip H, Gordon
2201 C Street NW
Washington, D C, 20520

Dear Assistant Secretary Gordon,
Τον Σεπτέμβριο του 2011, ο Βουλευτής James McGovern συμπροεδρεύων της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Tom Lantos της Βουλής των Αντιπροσώπων, απέστειλε επιστολή προς την αλβανική κυβέρνηση ζητώντας από τα Τίρανα την διεξαγωγή της απογραφής του Οκτωβρίου του 2011 σε συμμόρφωση με τα διεθνώς αναγνωρισμένα στάνταρτς για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο McGovern εξέφρασε συγκεκριμένες ανησυχίες για τον Αλβανικό νόμο της απογραφής, ο οποίος μετέτρεψε σε έγκλημα που τιμωρείται με πρόστιμο μέχρι 1.000 € -για όσους Αλβανούς πολίτες δηλώσουν άλλη εθνικότητα πέραν αυτής που περιλαμβάνεται στο πιστοποιητικό γέννησής τους. Επίσης, ο νόμος επέτρεψε τη φυλάκιση των Αλβανών οι οποίοι αρνήθηκαν να δηλώσουν μια εθνότητα ή αρνήθηκαν να ανταποκριθούν στην απογραφή. Είναι αποδεδειγμένο ότι κατά τις δεκαετίες της κομμουνιστικής διακυβέρνησης, οι Αλβανοί κυβερνώντες οδήγησαν σε βίαιη καταστολή της θρησκευτικής και πολιτιστικής πολυμορφίας σε μια προσπάθεια για την εξάλειψη των εντοπιζόμενων απειλών της εξουσίας τους.
Το Αγγλικό πρωτότυπο κείμενο
Ως αποτέλεσμα, πολλοί εθνικά Έλληνες, (σλάβο)Μακεδόνες, και άλλες μειονότητες που υιοθέτησαν αλβανικά ονόματα, διέκοψαν τους μακροχρόνιους θρησκευτικούς δεσμούς, και επέδειξαν ως εξωτερική εμφάνιση εκείνη της αλβανικής εθνότητας για να αποφευχθούν αντίποινα από την κομμουνιστική κυβέρνηση. Σήμερα, πολλές εθνικές μειονότητες έχουν πιστοποιητικά γέννησης που δείχνουν ανακριβώς την αλβανική εθνότητα.

Η αλβανική κυβέρνηση απέτυχε να ανταποκριθεί στο αίτημα του Βουλευτή McGovern και, από τη διεξαγωγή της απογραφής του Οκτωβρίου, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι τα Τίρανα έχουν υποχωρήσει στη θέση τους.

Σας γράφουμε για να ρωτήσουμε σχετικά με το τι θα πράξει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες σχετικά με τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων της Αλβανίας, και να παρακινήσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να πιέσει τα Τίρανα να επιδείξουν μεγαλύτερο σεβασμό για τις μειονότητες στις μελλοντικές απογραφές και σε όλες τις κυβερνητικές πολιτικές.

Σας ευχαριστούμε για το χρόνο σας και την άμεση εξέταση του αιτήματός μου Επικοινωνήστε με το προσωπικό του κ. Andrews για οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή ανησυχίες.

Robert E. Andrews     
James P. McGovern

1 σχόλια:

Oli tha einai stin apogrlafi ektos apo tus borioipirotes ...Mia zoi pionia allonone, mas thelune pionia oloi tus .