Ξέφραγα τα Ελληνοαλβανικά σύνορα; Στέλνουν 500 Συνοριοφύλακες στον Έβρο ~ Βορειοηπειρωτικά

Τρίτη, 31 Ιουλίου 2012

Ξέφραγα τα Ελληνοαλβανικά σύνορα; Στέλνουν 500 Συνοριοφύλακες στον Έβρο

Την ώρα που τα κυκλώματα εμπόρων ναρκωτικών οργιάζουν…

Αποδυναμώνουν την Ήπειρο από αστυνομικές δυνάμεις

Στέλνουν 500 Συνοριοφύλακες στον Έβρο για να προλάβουν κύματα προσφύγων από τη Συρία!

• Σαν «κεραυνός εν αιθρία» έπεσε η απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξεως ότι το 25% περίπου της αστυνομικής δύναμης των Ιωαννίνων, θα πρέπει από 2 Αυγούστου και για δυο μήνες να μεταφερθεί στον Έβρο!
Σήμερα την Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων στελεχώνουν περί τα 1.000 άτομα (αστυνομικοί και συνοριακοί). Από μεθαύριο λοιπόν θα αποδυναμωθεί δραματικά, αφού 250 Συνοριοφύλακες θα μεταφερθούν σε ακριτικές περιοχές της Θράκης. Μετακινήσεις όμως θα γίνουν και από τους άλλους Νομούς, με αποτέλεσμα να αποδυναμωθεί ολόκληρη η Ήπειρος περίπου κατά 500 άτομα.
Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας απαντώντας χθες σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν οι μετακινήσεις αυτές σχετίζονται με τα γεγονότα της Συρίας, απάντησε: «Ναι, υπάρχει τεράστια ανησυχία. Με την έγκριση του Πρωθυπουργού 1.800 συνοριοφύλακες   μετακινούνται ήδη προς τον ποταμό Έβρο,  μαζί με πλωτά σε πρώτη φάση. Ήδη σήμερα μετακινούνται έξι πλωτά και μέχρι το τέλος του μήνα θα φτάσουμε στα 26 νέα πλωτά στον Έβρο, ώστε επιτέλους, να επιχειρήσουμε τη “σφράγιση” του Έβρου. Αυτό το οποίο επιδιώκουμε είναι να σταματήσει η Ελλάδα να είναι ξέφραγο αμπέλι».
Όμως στις Αστυνομικές Διευθύνσεις της Ηπείρου επικρατεί αναστάτωση και προβληματισμός μετά την χθεσινή απόφαση για τις μετακινήσεις συνοριοφυλάκων και οι επικεφαλής τώρα ψάχνουν τρόπους για το πώς θα καλύψουν αυτό το σημαντικό κενό. Κι αυτό γιατί η απόφαση ουσιαστικά αφήνει έκθετη την ακριτική περιοχή μας και μάλιστα σε μια περίοδο που κυρίως τα κυκλώματα εμπόρων ναρκωτικών οργιάζουν. Αδιάψευστος μάρτυρας οι συνεχείς κατασχέσεις μεγάλων ποσοτήτων που φτάνουν από την Αλβανία για να διοχετευθούν στην ελληνική αγορά.
Ακατάλληλη στιγμή…
Από όποια πλευρά κι αν το δει κανείς, η απόφαση αυτή για την Ήπειρο, αποτελεί μέγα πλήγμα. Μεσοκαλόκαιρα, χωρίς από πριν καμιά σχετική ενημέρωση, απογυμνώνεται μια περιοχή, στην οποία η παραβατικότητα χτυπάει «κόκκινο»!
Δεν είναι μόνο η δράση των διεθνών κυκλωμάτων εμπορίας ναρκωτικών. Είναι και οι πυρκαγιές, αφού σε εγρήγορση δεν βρίσκονται μόνο οι Πυροσβεστικές υπηρεσίες, αλλά και οι Αστυνομικές. Τρανό παράδειγμα  προχθές στο Σταυράκι, όπου δυνάμεις της Αστυνομίας βρίσκονταν στην περιοχή για να διευκολύνουν το έργο των Πυροσβεστών. Αν προσθέσει κανείς και τις άδειες αυτή την περίοδο, τότε μπορεί να αντιληφθεί κανείς σε πόσο δύσκολη θέση βρίσκονται οι Αστυνομικές Διευθύνσεις της Ηπείρου, οι οποίες μάλιστα διακρίνονται πανελλαδικά για την αποτελεσματικότητα του έργου τους.
Αντιδράσεις…
Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης – σχολίαζαν αστυνομικοί κύκλοι και συνδικαλιστές - πήρε μια απόφαση, απ’ ότι φαίνεται βιαστική και αψυχολόγητη, χωρίς να λάβει σοβαρά υπόψη το κενό που θα δημιουργηθεί με την μετακίνηση 500 περίπου αστυνομικών. Όταν μάλιστα είναι τοις πάσι γνωστό ότι  οι εδώ υπηρεσίες λειτουργούν οριακά και με μεγάλες ελλείψεις. Το έχουμε γράψει επανειλημμένως, το έχουν καταγγείλει και οι τοπικοί φορείς, και πρωτίστως οι συνδικαλιστές των αστυνομικών. Χθες την έντονη αντίδρασή του για την αιφνιδιαστική αυτή απόφαση εξέφρασε και ο Οργανωτικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Γιώργος Παπατσίμπας, τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα για την Ήπειρο θα είναι η εξασθένιση της αστυνόμευσης, η αύξηση της εγκληματικότητας, αλλά και της ανασφάλειας των πολιτών. Μάλιστα έκανε γνωστό ότι σήμερα στην Αθήνα θα γίνουν συναντήσεις της Ομοσπονδίας και των Πρωτοβάθμιων Οργανώσεων με την ηγεσία του Υπουργείου, αλλά και της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να ζητηθεί διαφορετική αντιμετώπιση του θέματος. Διαμαρτυρία εξέδωσε χθες βράδυ και η Π.Ο.ΑΣ.Υ.
***
• Σίγουρα ο λόγος για μια τέτοια απόφαση είναι πολύ σοβαρός, αφού πρέπει να ενισχυθούν τα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας. Μπορεί τα κύματα των προσφύγων από τη Συρία, εάν υπάρξουν, να φθάσουν και μέχρι την Ήπειρο, οπότε τα πράγματα για την περιοχή μας τότε θα είναι ακόμη πιο δύσκολα.  Όμως η μετακίνηση συνοριοφυλάκων μπορεί να δημιουργήσει άλλα επίσης σοβαρά προβλήματα στην δυτική πύλη της χώρας (ανεξέλεγκτη δράση κυκλωμάτων ναρκωτικών, εγκληματικότητα κ.α.). Γι’ αυτό και η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. θα πρέπει να αναζητήσει άλλους τρόπους που δεν θα αφήνουν ακάλυπτη την πολύπαθη ακριτική περιοχή της Ηπείρου, με ότι μπορεί αυτό να συνεπάγεται για την ασφάλεια των κατοίκων της.

από: ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ