Το FBI, τα Βαλκάνια και το παλάτι του Τσαουσέσκου... ~ Βορειοηπειρωτικά

Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2012

Το FBI, τα Βαλκάνια και το παλάτι του Τσαουσέσκου...

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ «ΣΥΡΡΑΞΗ» ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ SELEC - ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ FBI

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Μανόλης Σταυράκης 
από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας Επενδυτής

ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ της Ελληνικής Αστυνομίας στο... παλάτι του Τσαουσέσκου; Ναι, αν ευοδωθούν οι προσπάθειες της ελληνικής διπλωματίας για την επιλογή του ως διευθυντή του βαλκανικού FΒΙ,το οποίο εδρεύει στη ρουμανική πρωτεύουσα και στεγάζεται στο πάλαι ποτέ θρυλικό Παλάτι του... Λαού της Ρουμανίας!

Πρόκειται για τον αστυνομικό διευθυντή Ευάγγελο Στεργιούλη, ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει τη συν υποψηφιότητα του Τούρκου υπηκόου Gürbüz Bahadir, νυν γενικού διευθυντή του SELEC, που μεταφράζεται στα απλά ελληνικά, Κέντρο Επιβολής του Νόμου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Επενδυτή», η Ελλάδα για ευνόητους λόγους ενδιαφέρεται σφόδρα για την κατάληψη της θέσης αυτής και προωθεί την υποψηφιότητα του Ευάγγελου Στεργιούλη, επικαλούμενη τη μακρά του εμπειρία ως διευθυντή των εθνικών μονάδων της Interpol και της Europol στην Αθήνα, αλλά και ως υπεύθυνου Δημοσίων Σχέσεων και εκπρόσωπου Τύπου της Europol στη Χάγη. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί στις 12 Ιουλίου από το Συμβούλιο του Κέντρου, το οποίο απαρτίζεται από τους εκπροσώπους και των 13 χωρών της Βαλκανικής που έχουν επικυρώσει τη σχετική συμφωνία συνεργασίας (η χώρα μας την επικύρωσε τον Μάρτιο). Η σημασία της ανάληψης αυτής της θέσης από την Ελλάδα, σημειώνουν κύκλοι της ΕΛΑΣ, είναι τεράστια, σε μια περίοδο κατά την οποία η χώρα μας ενδιαφέρεται για την ενδυνάμωση της συνεργασίας ιδίως με τη γειτονική Τουρκία σε θέματα λαθρομετανάστευσης και οργανωμένου εγκλήματος.
Αναμένουν δε την υποστήριξή και των ευρωπαϊκών χωρών, που διατηρούν ήδη στο Βουκουρέστι 22 παρατηρητές, επενδύοντας στην επιτυχία του νέου αστυνομικού θεσμού πρόληψης και δίωξης του εγκλήματος.

Το SELEC έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά της Europol στα Βαλκάνια και, με βάση όσα προβλέπονται στη σύμβαση για τη λειτουργία του, πρόκειται για διεθνή οργανισμό με στόχο τη βελτίωση του συντονισμού των αστυνομικών υπηρεσιών που ασχολούνται με την καταπολέμηση του εγκλήματος

Κεντρικό ρόλο θα παίξει η μηχανογραφική λειτουργία ενός συστήματος πληροφοριών που θα δίνει έμφαση και στα προσωπικά δεδομένα όχι μόνο των καταδικασθέντων ατόμων, των μέσων
Ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Ευάγγελος Στεργιούλης και το παλάτι του Τσαουσέσκου που στεγάζει το βαλκανικό FΒI που χρησιμοποιούν για την τέλεση αξιοποίνων πράξεων κ.λπ., αλλά και των υπόπτων. Θα καταχωρούνται ακόμα και οι υποψίες συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.

Οι πληροφορίες θα ευρετηριάζονται για χρήση σε επόμενες έρευνες και θα αφορούν ακόμα και δεδομένα που σχετίζονται με ποινικές υποθέσεις που δεν αφορούν άμεσα φυσικά πρόσωπα, αλλά εμπορεύματα, μεταφορικά μέσα, επιχειρήσεις, καθώς και τεχνικά μέσα που χρησιμοποιούνται για την ταυτοποίησή τους. Η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα διέπεται από τις διεθνείς συμβάσεις, ενώ καθιερώνονται διαδικασίες ασφαλούς διακίνησής τους. Σε περίπτωση καταχρηστικής παραβίασης των αρχείων, προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις.