Κορυτσά: Το Ελληνικό κράτος αρνείται να ανακαινίσει το σπίτι όπου έζησε και δημιούργησε ο νομπελίστας Γιώργος Σεφέρης ~ Βορειοηπειρωτικά

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Κορυτσά: Το Ελληνικό κράτος αρνείται να ανακαινίσει το σπίτι όπου έζησε και δημιούργησε ο νομπελίστας Γιώργος Σεφέρης

-Η Ελληνική πολιτεία απαντά αρνητικά στο αίτημα του Γενικού Προξένου Κορυτσάς, Ιωάννη Πεδιώτη για την ανοικοδόμηση του ιστορικού Ελληνικού Προξενείου όπου έμενε ο Νομπελίστας Γιώργος Σεφέρης...
-Προτιμά να πληρώνει υπέρογκα ποσά σε ενοικίαση κτηρίου από ιδιώτες...

Όπως μας ενημερώνει το greekreporter, ο Γενικός Πρόξενος της Κορυτσάς Ελλάδα, Ιωάννης Πεδιώτης, ζήτησε από το ελληνικό κράτος να εξοικονομήσει ένα χρηματικό ποσό και να αποδείξει ότι η ελληνική παρουσία στην Αλβανία εξακολουθεί να είναι ισχυρή, δυστυχώς η απάντηση της Ελλάδας ήταν ότι έχει καλύτερα πράγματα να κάνει. Ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της πόλης Κορυτσάς παραμένει εγκαταλειμμένο και μετατρέπεται σε ερείπιο λόγω παραμέλησης που προήλθε από την ελληνική γραφειοκρατία.

Ωστόσο, αυτό το εγκαταλειμμένο κόκκινο σπίτι δεν είναι όπως οποιαδήποτε άλλο. Ο διάσημος Έλληνας ποιητής Γιώργος Σεφέρης έζησε εκεί κατά τη διάρκεια του 1936-1937, όταν υπηρέτησε ως Γενικός Πρόξενος της Ελλάδα. Το «απόν» ελληνικό κράτος μπορεί να έχει ξεχάσει ότι αυτός δεν ήταν ένας πρόξενος σαν όλους τους άλλους και αυτό ήταν που το ενθάρρυνε τη χώρα να αγοράσει το κτίριο το 1999.
ότι έχει απομείνει από το πανέμορφο νεοκλασικό

Επί του παρόντος, ο Ιωάννης Πεδιώτης προσπαθεί σκληρά για να βρεθούν τα χρήματα που απαιτούνται για την ανακαίνιση του ιστορικού κτιρίου. Ισχυρίζεται το ελληνικό κράτος ήδη πληρώνει πολλά χρήματα για ενοίκιο, προκειμένου να στεγάσει το προξενείο στην Κορυτσά. Αλλά η ανακαίνιση της τελευταίας οικίας του Σεφέρη, θα μπορούσε να εξοικονομήσει την παρόν υψηλό ενοίκιο. Η απλή πράξη της ανακαίνισης του ιστορικού σπιτιού θα αποδειχθεί ευεργετική από πολλές απόψεις, όχι μόνο από την εξοικονόμηση ενοίκιο εκ μέρους του κράτους, αλλά με τη δημιουργία μίας ορατής ελληνικής παρουσίας στην ευρύτερη στρατηγική περιοχή της Κορυτσάς, για να μην αναφέρουμε ότι μια τέτοια ανακαίνισης θα οδηγήσει σε πενταπλασιασμό της αξίας του κτιρίου.

Περιττό να πούμε ότι, τα χρήματα που απαιτούνται για την ανακαίνιση δεν είναι ένα υπερβολικό ποσό, όπως πολλοί μπορεί να πιστεύουν. 300.000€ θα είναι αρκετά για τις απαραίτητες αναβαθμίσεις, αλλά η Ελλάδα προτιμά να πληρώνει τα υψηλά μισθώματα, όχι μόνο σε αυτή την περίπτωση, αλλά και σε άλλα ιδιωτικά κτίρια όπου στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες.

«Όπου και να πάω, η Ελλάδα με πληγώνει», έγραψε ο ποιητής / διπλωμάτης Γιώργος Σεφεριάδης, όπως είναι το πραγματικό του επώνυμο, σχεδόν πριν από 70 χρόνια. Δυστυχώς, αυτός ο στίχος του μοιάζει πιο επίκαιρος από ποτέ.