Άρχισε η πορεία-πρόκληση 2.000 Τσάμηδων προς τα Ελληνικά σύνορα! ~ Βορειοηπειρωτικά

Σάββατο, 30 Ιουνίου 2012

Άρχισε η πορεία-πρόκληση 2.000 Τσάμηδων προς τα Ελληνικά σύνορα!

Πριν λίγη ώρα άρχισε από τους Αγ. Σαράντα η ετήσια πεζοπορία των Τσάμηδων προς το χωριό Kllogjeri. Όπως αναμεταδίδουν τα Αλβανικά ΜΜΕ φέτος, πάνω από 2.000 άτομα μετέχουν στην συγκεκριμένη εκδήλωση.

Ανάμεσα στους "πεζοπόρους" βρίσκονται και οι ηγέτες του Τσάμικου κόμματος PDIU και εκπρόσωποι Tσάμηκων συλλόγων, εντύπωση προκαλεί και η συμμετοχή του υπερεθνικιστή Κοσοβάρου πολιτικού, Αλμπίν Κούρτη. Ο Κούρτη είναι βουλευτής του Κοσόβου και πρόεδρος της κίνησης "Αυτοδιάθεση" μιας ριζοσπαστικής οργάνωσης ανάλογης της Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας.

Φέτος οι εκδηλώσεις χωρίζουνε σε δύο σκέλη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος PDIU, στο Kllogjeri θα εγκαινιαστούν οι εργασίες για το μνημείο που χτίζεται για τα "3.000 θύματα που έχασαν τη ζωή τους από τους Έλληνες, και δεν τους επετράπη να έχουν ούτε μια πέτρα πάνω από τον τάφο τούς" - λέει το κόμμα.

Το δεύτερο μέρος αρχίζει στις 19:00 ώρα Αλβανία, οπότε και θα διεξαχθεί η πορεία-πρόκληση προς τον συνοριακό σταθμό του Μαυρομάτι, όπου θα υπάρξει και ομιλία του πρόεδρου του PDIU, Shpetim Idrizi.