Όταν τα βιβλία Ιστορίας της Γ' Λυκείου αναφέρονταν στον Βορειοηπειρωτικό Αυτονομιακό Αγώνα του 1914 ~ Βορειοηπειρωτικά

Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2012

Όταν τα βιβλία Ιστορίας της Γ' Λυκείου αναφέρονταν στον Βορειοηπειρωτικό Αυτονομιακό Αγώνα του 1914

Το ιστολόγιο toorama.blogspot.com παρουσιάζει τις σελίδες του βιβλίου Ιστορίας της Γ' Λυκείου με τις αναφορές για το Βορειοηπειρωτικό που διδάσκονταν οι μαθητές στην Ελλάδα μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν και αντικαταστάθηκε από άλλο σχολικό βιβλίο νεότερης έκδοσης το οποίο δεν περιείχε την παραμικρή αναφορά για τα γεγονότα του 1914 στο χώρο της Βορείου Ηπείρου.
 
Κάποτε τα σχολικά βιβλία του μαθήματος της Ιστορίας είχαν μεταξύ άλλων και αναφορά στον Αυτονομιακό Αγώνα της Βορείου Ηπείρου, σε αντίθεση με σήμερα που η χρυσή αυτή σελίδα της νεότερης ελληνικής Ιστορίας δεν έχει καμία θέση στις σελίδες τους.

Στο οκτασέλιδο προεκλογικό φυλλάδιο που απευθυνόταν στους Βορειοηπειρώτες, η Νέα Δημοκρατία και η Γραμματεία Παλλινοστούντων και Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων του κόμματος περιελάμβανε και την εξής πρόταση:
"Συμπερίληψη της Ιστορίας του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, σε υποχρεωτικό μάθημα, στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μάθημα το οποίο θα παρουσιάζει γενικότερα τις ιστορικές εστίες του Ελληνισμού καθώς και την Ελληνική Διασπορά με τίτλο "Οικουμενικός Ελληνισμός".


Με την ανάληψη της κυβέρνησης από τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά δεν περιμένουμε τίποτε άλλο από την υλοποίηση αυτής της πρότασης.


2 σχόλια:

Γιατί τον λένε Αυτονομιακό Αγώνα , αφού ο αγώνας αυτός ήταν για την απελευθέρωση? Άρα θα πρέπει να λέγεται Απελευθερωτικός Αγώνας , χωρίς φραγμούς και ταμπού.

Η αναφορά αυτή γινόταν στην Ιστορία κορμού και όχι στην Ιστορία δέσμης. Όσοι ειχαν προλάβει αυτό το σύστημα γνωρίζουν πολύ καλά πως η Ιστορία κορμού είχε για τους μαθητές την ίδια βαρύτητα με τα Θρησκευτικά.