Παραμονή 15 Άυγουστου στην Μπομποστίτσα Κορυτσάς ~ Βορειοηπειρωτικά

Δευτέρα, 15 Αυγούστου 2011

Παραμονή 15 Άυγουστου στην Μπομποστίτσα Κορυτσάς

Ότι επέζησε από την δικτατορία στο ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Σαν σήμερα συμπληρώθηκαν 21 έτη από την επαναλειτουργία του Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Μπομποστίτσα Κορυτσάς. Εκεί ο πρώτος πρόεδρος της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας ο Σωτήρης Μπαμπούλλας , κάποιοι νέοι και ο εγγονός του 10 ετών κάθισαν για πρώτη φορά όλο το βράδυ ξάγρυπνοι ως ένα είδος «ακολουθίας» για χάρη της Θεοτόκου.
Αφού καθαρίστηκε ο ναός από την κοπριά από όλο το χωριό, αυτή η ομάδα αντιπροσωπεύει τους πρώτους πιστούς οι οποίοι τέλεσαν την πρώτη πράξη του ανοίγματος των Εκκλησιών μετά την δικτατορία (για περισσότερα σχετικά με εκείνη την ημέρα διαβάστε εδώ).
Ο πρώτος πρόεδρος της Αυτοκέφαλου Ορθοδόξου
Εκκλησίας της Αλβανίας μετα την δικτατωρίακ.
Σωτήρης Μπαμπούλλας απο την Μπομποστιτσα.
Αλλά σήμερα όπως κάθε χρόνο από εκείνη την ευλογημένη ημέρα, ξεκίνησε το ευλογημένο πανηγύρι που τελείτε κάθε χρόνο και στον οποίο μετέχει πολλοίς κόσμος από όλοι την περιοχή, για χάρη της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Ο ναός ήταν γεμάτος από κόσμο με τρόπο που δεν θύμισε σε τίποτα τις πρώτες ημέρες μετά την δικτατορία. Ο πάτερ Ιωάννης Τρεμπίτσκα και ο πατήρ Μιχαήλ Λάρας τέλεσαν την Μεγάλη Παράκληση. Όλοι η περιοχή γύρω από το επανεγερθέν Μοναστήρι, που σκοπό έχει να βρει την παλιά δόξα, ήταν γεμάτος κόσμος οι οποίοι μπορεί να μην ήξεραν ο πραγματικό νόημα της εορτής αλλά και αυτοί έπαιρναν μέρος με το τρόπο τους. Ίσως με τα τραγούδια και το φαγητό τους αυτοί περίμεναν να χαρούνε γιατί ένα πράγμα είναι σίγουρο για όσους αύριο θα βιαστούν να έρθουν, ότι είναι μια μεγάλη εορτή.
Ελπίζουμε και ευχόμαστε ώστε η Παναγία να μας φωτίσει και να μας βοηθήσει όλους. Αναμένουμε το ξημέρωμα ώστε να ολοκληρωθεί η εορτή για την οποία ανυπομονούμε όλο το έτος.O πατηρ Ιωάννης Τρεμπίτσκα, πρώτος κληρικός της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας μετά την δικτατορία και  Αρχιγραμματευς , Πρωτοπρεσβύτερος της Αρχιεπισκοπής

Πατήρ Μιχαήλ Λάρα υπόδειγμα νέου ορθόδοξου  κληρικού στην Αλβανία.